Δέχτηκα απειλές όταν μίλησα για Ελλάδα

Η Κρίσιν Λαγκάρντ έχει δώσει το όνομά της σε μία λίστα που θεωρητικά μπορεί να αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια στον κρατικό κορβανά, εάν κάποιος την εκμεταλλευτεί σωστά και την αξιοποιήσει όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα και κυρίως οργανωμένα κράτη. Όμως, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η λίστα Λαγκάρντ παραμένει σε κάποιο συρτάρι και εμφανίζεται όταν πρέπει ένας πολιτικός να …εξιλεωθεί για τις προηγούμενες αμαρτίες του. Όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες όπου όλοι όσοι εμπλέκονται δείχνουν σαν να μη γνωρίζουν τίποτα όταν βρίσκονται ενώπιον του Εισαγγελέα…

Η ίδια όμως, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σόκαρε ουκ ολίγους όταν προχώρησε σε δήλωση – βόμβα μιλώντας στους Financial Times, τονίζοντας ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε για παλαιότερη κριτική της σχετικά με τη φοροδιαφυγή των πλούσιων Ελλήνων η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Καλύτερα να μην πω πολλά, ξέρετε, γιατί όταν μίλησα για την Ελλάδα και για το θέμα των φόρων, δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου και έπρεπε να αυξηθεί η ασφάλειά μου». Και συνέχισε: «Ωστόσο ο κλάδος της ναυτιλίας πληρώνει πραγματικά φόρους; Οι άλλοι; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Επιμένοντας ο δημοσιογράφος τη ρωτά: «Αλλά δεν είναι μέρος του προβλήματος ότι τόσοι πολλοί Έλληνες, ή άλλες πλούσιες ελίτ, έχουν μετακινηθεί σε μέρη όπως το Λονδίνο, προς αναζήτηση θέσεων εργασίας ή χαμηλότερων φόρων;». Η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε ότι αναγνωρίζει πως αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. «Ακούω από την πρεσβεία μας ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ηλικία των 30, ας πούμε, που αφήνουν και τη Γαλλία.   Όταν ταλαντούχοι άνθρωποι νιώθουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους επειδή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ή να βρουν ευκαιρίες, αυτό είναι πολύ λυπηρό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News