Δεκαέξι νησιά είναι υπό... Ελληνική κατοχή

Και στην αναμπουμπούλα οι γείτονες ..χαίρονται ή για την ακρίβεια θυμήθηκαν τις δικές τους αλυτρωτικές βλέψεις… Ο λόγος για τους αγαπημένους γείτονες, τους Τούρκους, οι οποίοι μέσω του ινστιτούτου, «Τουρκία -21ος αιώνας» (θεωρείται ως το επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών)  σε άρθρο του προέδρου του και στενού φίλου του Ρ. Τ. Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ, προσδιορίζουν τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ότι αφορά το Αιγαίο. Να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς 16 νησιών που κακώς … ανήκουν στην Ελλάδα. Όπως τονίζεται "Θα προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση των απολεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή".

Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα 16 νησιά (ιδού και ο χάρτης τους) τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık.  Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία "κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα" οπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ. Τ. Ερνττογάν.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ισχυρίζεται ότι "Η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την παράνομη ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία". Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητά υποκριτικά να μάθει "Τι ενέργειες έχει κάνει στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για να διεκδικήσει την τουρκική κυριαρχία αυτών των νησιών". Παράλληλα, κάνει μια αναδρομή στο πώς η Τουρκία έχει αφήσει την Ελλάδα να καταλάβει «παράνομα» αυτά τα νησιά.

Όπως ισχυρίζεται, από το 2004 η Ελλάδα προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» κατοχής αυτών των νησιών και μάλιστα για να εδραιωθεί αυτή η «παράνομη» κατοχή οι Έλληνες προχώρησαν στο κτίσιμο εκκλησιών για να αποδείξουν την ελληνική ταυτότητα τους. Στο άρθρο δε γίνεται επίκληση των συνθηκών της Λοζάννης, του 1923 και των Παρισίων, του 1947, αλλά και παλαιότερων συνθηκών, όπως αυτής του 1830 που ιδρύθηκε η Ελλάδα, του 1864 που η Θεσσαλία ενώθηκε με την Ελλάδα κλπ.

Όσο για τους λόγους της διεκδίκησης των συγκεκριμένων νησιών; Για μεν τα νησιά του Αιγαίου, γιατί πολύ απλά το πέλαγος κόβεται στα δύο, και από βορρά προς νότο και από δυτικά προς τα ανατολικά. Και απομονώνουν το κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια της Δωδεκανήσου. Σε ότι αφορά δε τα νησιά νότια της Κρήτης φυσικά και πολύ θα τα ήθελαν: Βρίσκονται επάνω στα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ελέγχουν την δίοδο μεταξύ Κρήτης και Βορείου Αφρικής...

πηγή: Defencenet.gr