Δυστυχισμένα τα ελληνόπουλα

Η οικονομική κρίση που βιώνει με ιδιαίτερο μένος η Ελλάδα για έξι και πλέον χρόνια δυστυχώς έχει αντίκτυπο στους νέους και κυρίως στα παιδιά. Και αυτό αποτυπώνεται σε πρόσφατη έρευνα που έγινε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Children’s Society όπου φέρνει τα Ελληνόπουλα σε δυσχερή θέση, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου. Τα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται στην έκθεση «Good Childhood Report» και στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 40 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Στην έρευνα συμμετείχαν 50.000 παιδιά και τα αποτελέσματα προέκυψαν με όρους «υποκειμενικής ευημερίας», δηλαδή με βάση τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονταν την προσωπική τους ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή. Τα ποσοστά ευημερίας μετρήθηκαν με βάση 10 παράγοντες που έχουν κριθεί σημαντικοί βάσει προηγούμενων ερευνών, για τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.

Συγκεκριμένα μελετήθηκε ο δείκτης ικανοποίησης των παιδιών σε τομείς όπως η υγεία, η οικογένεια, η κατοικία, οι φίλοι, το σχολείο, το μέλλον, τα χρήματα και τα υπάρχοντα, η αξιοποίηση του χρόνου, οι επιλογές και η εξωτερική εμφάνιση. Σύμφωνα με την κατάταξη των 40 χωρών, τα πιο ευτυχισμένα παιδιά βρίσκονται στην πΓΔΜ και στις επόμενες τέσσερις θέσεις ακολουθούν Ολλανδία, Αρμενία, Γροιλανδία και Ισλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της λίστας ξεπερνώντας χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αγγλία και η Ιταλία, η οποία μάλιστα βρίσκεται στην τέταρτη θέση από το τέλος. Η χώρα με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά φαίνεται να είναι η Τουρκία, ενώ μόλις στην προτελευταία θέση της λίστας εντοπίζονται οι Η.Π.Α. που ακολουθούνται από τον Καναδά, την Ιταλία και την Πολωνία. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα παιδιά που εξασκούν τακτικά κάποιο άθλημα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έχουν καθιστικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της ευημερίας. Μάλιστα, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μόνο στα πλαίσια του σχολείου και καθόλου στο σπίτι παρουσίαζαν χαμηλότερο δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Όπως επίσης υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα παιδιά με πολλούς φίλους και εκείνα που έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους είναι πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα, σε σχέση με παιδιά που τσακώνονται συχνά με φίλους και δεν μιλούν για τα προβλήματά τους. Σημαντικό ρόλο στην ευημερία των παιδιών παίζει επίσης η ευτυχία και η ευημερία της οικογένειάς τους, όμως φαίνεται πως οι περιπτώσεις γονιών με προβλήματα υγείας δεν σχετίζονται με τον τρόπο που τα παιδιά εκλαμβάνουν την προσωπική τους ευτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News