Ελλάδα: Νιώσαμε (Καστελόριζο) λίγο από την έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα

Ηφαίστειο

Μπορεί η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τόνγκα να είναι περίπου 18.000 χιλιόμετρα και να μας χωρίζουν 11 ώρες απόσταση αλλά ένα ηφαίστειο έστω και για λίγο μας ένωσε...  

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

kastellorizo_shockwave.jpg

Η έκρηξη 

Να σημειώσουμε ότι χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) συναγερμός σήμανε σε όλα τα κράτη του Νοτίου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, μετά την τεράστια έκρηξη σε ηφαίστειο κοντά στα νησιά Τόνγκα. Αποτέλεσμα της θηριώδους έκρηξης ήταν να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από τα κύματα που χτυπούν τα σπίτια των κατοίκων. Δραματικές εικόνες από το διάστημα έδειξαν τη στιγμή που η έκρηξη δημιούργησε ένα μανιτάρι καπνού και τέφρας στον αέρα και ένα τεράστιο ωστικό κύμα στη γύρω θάλασσα.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι ένα τσουνάμι μεγέθους 1,2 μέτρων παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα. Η Mere Taufa είπε ότι ήταν στο σπίτι της και ετοιμαζόταν για δείπνο όταν εξερράγη το ηφαίστειο. «Το έδαφος σείστηκε, το σπίτι μας έτρεμε. Ο μικρότερος αδερφός μου νόμιζε ότι βόμβες έσκαγαν κοντά».

Ο βασιλιάς της Τόνγκα Τούπου ΣΤ’ αναφέρθηκε ότι εκκένωσε το Βασιλικό Παλάτι στη Νουκουαλόφα και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία σε μια βίλα πολύ μακριά από την ακτογραμμή. Η αρχική έκρηξη διήρκεσε τουλάχιστον οκτώ λεπτά και έστειλε νέφη αερίου, τέφρας και καπνού αρκετά χιλιόμετρα στον αέρα. Οι κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές κλήθηκαν να κατευθυνθούν σε υψηλότερα εδάφη.

Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε ως «δυνατοί ήχοι βροντής» στα Φίτζι, που απέχουν περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Σούβα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να καλύψουν τις δεξαμενές συλλογής νερού σε περίπτωση όξινης βροχής.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε μια «ειδοποίηση για τσουνάμι» για την Αμερικανική Σαμόα, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «διακυμάνσεων της στάθμης της θάλασσας και ισχυρών ρευμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο κατά μήκος των παραλιών».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία, τα Φίτζι, το Βανουάτου, η Χιλή και η Αυστραλία -όπου οι αρχές δήλωσαν ότι μια περιοχή της ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϊ, μπορεί να πληγεί από κύματα τσουνάμι.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν επίσης για ολόκληρη τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τα κύματα προκάλεσαν μικρές πλημμύρες στη Χαβάη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News