Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕλβετία: Λόγω ... Κορωνοϊού στα 4.100 δολάρια ο κατώτατος μισθός στην Γενεύη

Ελβετία: Λόγω … Κορωνοϊού στα 4.100 δολάρια ο κατώτατος μισθός στην Γενεύη

|

Οι πολίτες της Γενεύης μίλησαν … Δημοψήφισμα και ο κατώτατος μισθός στα 4.100 δολάρια .. Στα 25 δολάρια η ώρα, με τον Κορωνοϊό να έχει την ευθύνη όπως αναφέρουν στη Γενεύη

Για να μην πεινάσουν τα αδέλφια μας… Και σε περίπου 4.100 δολάρια, ήτοι 3.772 ελβετικά φράγκα, ορίστηκε ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στη Γενεύη, έπειτα από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ελβετική πόλη. Λόγω αυτής της αναπροσαρμογής, το ελάχιστο ωρομίσθιο διαμορφώνεται στα 23 ελβετικά φράγκα την ώρα (25 δολ.) για 41 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, ο ελάχιστος μισθός που ψήφισαν οι πολίτες της Γενεύης είναι και ο υψηλότερος παγκοσμίως, ενώ, όπως διαβεβαιώνει και ο οργανισμός Groupement Τransfrontalier Εuropeen, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα.

Εισηγήσεις

Σύμφωνα με το CNBC, πεντακόσιοι ψηφοφόροι του ομώνυμου ελβετικού καντονιού ενέκριναν την αναθεώρηση του ελάχιστου ωρομισθίου έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των τοπικών συνδικάτων, αλλά και των αριστερών πολιτικών κομμάτων. Το 2011 και το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν πει «Οχι» στην αναπροσαρμογή του, ωστόσο, το πλήγμα που έχει υποστεί η Γενεύη σε διαφόρους τομείς λόγω της επέλασης της πανδημίας, στάθηκε αρκετό ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η Γενεύη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο κορωνοϊός να έχει πλήξει σοβαρά ένα μέρος της οικονομίας της πόλης. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για την καλπάζουσα τάση που έχει λάβει το ποσοστό φτώχειας στην πόλη, καθώς, όπως καταδεικνύουν και σχετικές έρευνες, χιλιάδες πολίτες στήνονται στην ουρά για να πάρουν πακέτα τροφίμων.

Η Γενεύη θεωρείται μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, με τη συμβουλευτική εταιρεία Mercer να την κατατάσσει ένατη σε σχετικό report που εξέδωσε για το κόστος διαβίωσης παγκοσμίως. Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου οργανισμού Groupement Τransfrontalier Εuropeen –που στηρίζει όσους εργαζομένους δουλεύουν στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας– Μισέλ Σάρατ χαρακτήρισε στον Guardian την ψήφο «σημάδι αλληλεγγύης» προς τους φτωχούς της ελβετικής πόλης.

«Ο κορωνοϊός έδειξε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελβετίας δεν μπορεί να ζήσει στη Γενεύη… 4.000 ελβετικά φράγκα είναι ο ελάχιστος μισθός που τους επιτρέπει να μη βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή σε δύσκολη οικονομικά θέση», επισήμανε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει 30.000 χαμηλόμισθους εργαζομένους, από τους οποίους περίπου τα 2/ 3 είναι γυναίκες. Πριν από την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, ο Αλεξάντερ Ενιλίν, εκπρόσωπος του ελβετικού Εργατικού Κόμματος, ανέφερε ότι «η εισαγωγή του ελάχιστου μισθού συνιστά βασικό αίτημα δικαιοσύνης, καθώς και σημαντικό μέτρο ενάντια στην αβεβαιότητα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αβάσιμες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως ο ελάχιστος μισθός θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας και πως θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο νέος κατώτατος μισθός στη Γενεύη είναι ο τριπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που δίνεται στην Αμερική, ο οποίος έχει οριστεί στα 7,25 δολ. την ώρα. Οσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκεί το υψηλότερο βασικό ωρομίσθιο αγγίζει τα 11,20 δολ. και διαμορφώνεται χαμηλότερα σε σχέση με αυτόν που αποφασίστηκε στη Γενεύη.

Βέβαια, το αντίστοιχο κόστος ζωής είναι στην ελβετική πόλη πολύ υψηλό, κάτι που θίγουν τακτικά τόσο τα τοπικά συνδικάτα όσο και εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων. Eκτός από τη Γενεύη, το καντόνι του Ούρι και αυτό του Νεσατέλ έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη αναπροσαρμογή του ελάχιστου ωρομισθίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν έχει εφαρμοστεί αντίστοιχο μέτρο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη