Έμεινε άδικα 17 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που διέπραξε ο σωσίας του

Μία απίστευτη ιστορία στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ -και όχι μόνο- έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ.
 
Ένας άνθρωπος, ο Ρίχαρντ Άντονι Τζόουνς είχε βρεθεί ένοχος το 1999 για σωρεία ληστειών και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια κάθειρξη. Παρά τις φωνές του ότι ήταν αθώος και παρά τις προσπάθειές του να ανατρέψει με εφέσεις την καταδικαστική απόφαση, δεν τα κατάφερε και παρέμεινε σε ένα κελί για 17 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα δηλαδή που τελικά.... η αλήθεια έλαμψε και σόκαρε τους πάντες.
 
Ο Τζόουνς είχε ακούσει πριν μερικά χρόνια από συγκρατούμενούς του για έναν σεσημασμένο εγκληματία, ονόματι Ρίκι, ο οποίος του έμοιαζε εκπληκτικά. 

cache_1920x1080_analog_medium_212570_1262017.jpg

Τότε αποφάσισε να το ψάξει, και με την βοήθεια της οργάνωσης, Midwest Innocence Project, που ασχολείται με θέματα δικαστικών πλανών, βρέθηκε ο σωσίας του μέχρι πρότινος καταδικασθέντος.

Όταν λοιπόν οι δικηγόροι του άνοιξαν ξανά την υπόθεση, στο δικαστήριο οι ίδιοι μάρτυρες που ορκίζονταν ότι αυτός ήταν ο ληστής, βρέθηκαν με το στόμα ανοικτό βλέποντας τους δύο ολόιδιους σχεδόν σε όψη άντρες. Τότε παραδέχθηκαν ότι δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα ποιος από τους δύο ήταν ο δράστης. Αυτό ήταν αρκετό για να οδηγήσει τον δικαστή στην ακύρωση της καταδίκης του Τζόουνς και την εντολή να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.
 
Να πούμε πως η καταδίκη του Τζόουνς το 1999 στηρίχθηκε αποκλειστικά σε μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ληστή και όχι σε φυσικά τεκμήρια όπως DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό που επίσης συνέβαλε στην ανεύ προηγουμένου δικαστική πλάνη, ήταν το γεγονός ότι ο σωσίας του εκείνη την περίοδο έμενε στην ίδια περιοχή που έμενε ο άτυχος Τζόουνς.

Παρ όλη την πολύχρονη ταλαιπωρία του, ο μέχρι σήμερα κατάδικος, δηλώνει  ευτυχισμένος γιατί επιτέλους μπορεί να αναπνέει μετά από 17 χρόνια εγκλεισμού, τον αέρα της ελευθερίας.

 

Πηγή: 
BBC