Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕπίδειξη δύναμης από τον "τυφώνα" Τραμπ! Καταργεί το "παιδί" του Ομπάμα

Επίδειξη δύναμης από τον “τυφώνα” Τραμπ! Καταργεί το “παιδί” του Ομπάμα

|

 Κατατέθηκε τροπολογία για την κατάργηση του “Obamacare”, ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου!

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την απόλυτη έκπληξη, “κομμάτιαζε” τα προγνωστικά και εκλεγόταν ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφήνοντας την Χίλαρι Κλίντον να ψάχνει τι πήγε στραβά και έχασε από τα χέρια της μια -ιστορική- εκλογική νίκη που μέχρι και την τελευταία ημέρα θεωρούνταν σχεδόν σίγουρη.

Από τότε έγιναν πολλά, υπήρξαν ακόμη και συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί τρόπος να “πάρουν” την προεδρία από τον εκκεντρικό μεγιστάνα (σ.σ. ακόμη και βουλευτές του ίδιου του του κόμματος), ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Στις 20 Ιανουαρίου θα γραφτεί ο “επίλογος” της προεδρίας Ομπάμα, αφού ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί, γράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Και παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν δείχνει διατεθειμένος να φύγει… ήρεμα, αφού τις τελευταίες ημέρες κλιμκάκωσε την ένταση της χώρας με την Ρωσία του Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα μπει στο Οβάλ Γραφείο πανίσχυρος.

Όπως έγινε γνωστό, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ένζι κατέθεσε σήμερα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα επιτρέψει να καταργηθεί το λεγόμενο Obamacare, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που έθεσε σε εφαρμογή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πεδίο της δημόσιας υγείας και προσφέρει κάλυψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς, όπως γνωστοποίησε το πολιτικό του γραφείο με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κίνηση αυτή του προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας καταγράφηκε μόλις την πρώτη ημέρα της θητείας του νέου Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι θα ακύρωναν αυτό το πρόγραμμα και ότι αυτό θα ήταν το πρώτο τους βήμα σε νομοθετικό επίπεδο.

Πάντως στελέχη των ρεπουμπλικάνων σημειώνουν πως η διαδικασία ακύρωσης του Obamacare θα διαρκέσει μήνες ενώ για την κατάρτιση προγραμμάτων ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που θα το αντικαταστήσουν ενδέχεται να απαιτηθούν χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν επανεκλέχτηκε σήμερα στο αξίωμα, κάτι που θεωρείτο βέβαιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι ο ισχυρός άνδρας του Κογκρέσου και άρα θα εξελιχθεί σε προνομιακό συνομιλητή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τα 239 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του ενώ 189 ψήφισαν υπέρ της δημοκρατικής Νάνσι Πελόζι. Η ψήφος των ρεπουμπλικάνων ήταν σχεδόν ομόφωνη.

Ο 46χρονος Ράιαν, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Κογκρέσο και ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2012, αναδείχθηκε στην προεδρία της κάτω Βουλής των ΗΠΑ το 2015, έπειτα από μια ανταρσία των υπερσυντηρητικών στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.

Μαζί με τον επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, ο Ράιαν θα αναλάβει την προώθηση του ευρύτατου προγράμματος των συντηρητικών σε νομοθετικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα, οι ρεπουμπλικάνοι συγκρούονταν με τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που ασφαλώς δεν θα αποκλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Οι σχέσεις του Πολ Ράιαν με τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν περάσει τα πάνω και τα κάτω τους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ράιαν πήρε σαφώς αποστάσεις από τη ρητορική και τις προτάσεις του υποψήφιου Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ορισμένες από τις δηλώσεις του «ρατσιστικές».

Αλλά η νίκη του Τραμπ μετέβαλε άρδην την κατάσταση και οι δύο άνδρες πολύ γρήγορα άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και υποσχέθηκαν μια καρποφόρα συνεργασία, ιδιαίτερα για την κατάργηση του προγράμματος ασφάλισης και πρόνοιας του Μπαράκ Ομπάμα—του λεγόμενου Obamacare—καθώς και για μια μεγάλη μείωση της φορολογίας.

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (241 έδρες έναντι 194 των δημοκρατικών) όσο και στη Γερουσία (52 γερουσιαστές έναντι 48 των δημοκρατικών).

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε μια σύγκρουση του Τραμπ και με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές! Τελικά εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους να περιορίσουν τις εξουσίες της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τις δεοντολογικές παραβάσεις των αιρετών του Κογκρέσου, μετά τη σφοδρή κριτική που τους άσκησε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Η αντιπαράθεση κράτησε μόλις λίγες ώρες, όμως κατέδειξε πώς ο Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας –που ήταν αργία στις ΗΠΑ– οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν μια τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του Σώματος. Η Βουλή έπρεπε να επικυρώσει αυτήν την αλλαγή σήμερα, με την επανέναρξη των εργασιών της.

Οργανώσεις που προασπίζονται τη διαφάνεια στην πολιτική αλλά και Δημοκρατικοί βουλευτές κατήγγειλαν αμέσως την πρωτοβουλία της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, αλλά αυτός που ανέτρεψε τελικά την απόφαση φαίνεται πως ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

Η πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο Ελσίνκι. Πως τα κατάφεραν

Με στοχευμένα μέτρα και αλλαγή νοοτροπίας, η φινλανδική πρωτεύουσα κατάφερε να μη χάσει καμία ανθρώπινη ζωή στους δρόμους της επί 12 μήνες.

Ιούλιος 2025: Δεύτερος θερμότερος μήνας στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα από το 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες καθόρισαν τον φετινό Ιούλιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μυθική “πτήση” Καραλή: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,08μ., στην ελίτ του παγκόσμιου επί κοντώ (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο 4ος αθλητής στην ιστορία που ξεπερνά τα 6,08 μέτρα στο επί κοντώ – Θρυλικό άλμα μπροστά σε χιλιάδες θεατές στο Πανθεσσαλικό.

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.