Ερντογάν: Αχ αυτή η Θεσσαλονίκη

Η φτωχομάνα Θεσσαλονίκη εμφανίζεται για μία ακόμη φορά στα τουρκικά ΜΜΕ ως το κερασάκι των επιθυμιών του πρόεδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπο Ερντογάν ο οποίος για μία ακόμη φορά σε χθεσινή του ομιλία (σ.σ. στη Προύσσα, πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας) αναφέρθηκε στα σύνορα με τους γείτονες και έμπλεξε έμμεσα και τη Θεσσαλονίκη…

Η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό "βαραίνει την καρδιά" των Τούρκων, διαβεβαίωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη Μοσούλη, την ιρακινή πόλη που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και το σχόλιο αυτό έγινε καθώς ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι αρνήθηκε την πρόταση της Άγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.

Η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της. "Κάποιοι αδαείς λένε, τι σχέση έχει η Τουρκία με το χώρο από το Ιράκ μέχρι τη Βοσνία; Αυτή η γεωγραφία είναι μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να πούμε πως δεχτήκαμε τα σημερινά σύνορα, τις εδαφικές απώλειες, λόγω των συνεχόμενων πολέμων για να πάρουμε μια ανάσα...», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του. Και πρόσθεσε «Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών",

Θεσσαλονίκη και …Λωζάννη

Ωστόσο, ο Τούρκος δημοσιογράφος Mahir Zeynalov, μεταφέροντας σημεία της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου αναφέρει ότι είπε επίσης: «Δεν δεχτήκαμε εθελοντικά τα σύνορά μας όπως είναι σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ» . Και όλοι κατάλαβαν ότι η αναφορά αυτή είχε σχέση με τον Κεμάλ Ατατούρκ που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εντούτοις, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημείωσε διπλωματικά: «Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών»

Και βέβαια μία ημέρα νωρίτερα, είχε μιλήσει και για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Και συνέχισε λέγοντας «Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικο Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας»…  Και κατέληξε σημειώνοντας «Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

Με πληροφορίες από το Koolnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News