Ευρωπαϊκή Ενωση: Ερώτηση για το ΦΠΑ από τον Μαριά

Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής  Νότης Μαριάς με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Δευτέρα 5/2/2018.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης γύρω από το σύστημα της λειτουργίας του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Ταυτόχρονα το βασικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα φορολογικό ντάμπινγκ που γίνεται επί του πρακτέου καθώς υπάρχουν χώρες στις οποίες έχουμε πολύ χαμηλό ΦΠΑ» ενώ σε άλλες χώρες έχουμε πάρα πολύ υψηλό ΦΠΑ.

Και απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ιδίως κύριε Dombrovskis στην Ελλάδα όπου έχει επιβληθεί αυξημένος ΦΠΑ διότι αυτό επιβάλλεται από την τρόικα. Τελευταίο παράδειγμα είναι η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπου εκεί υπάρχει ανταγωνισμός από την πλευρά της Τουρκίας με χαμηλότατο ΦΠΑ και διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στα νησιά του Αιγαίου, διαμαρτύρονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Προχωρούν σε μια διαδικασία όπου πραγματικά οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε μηδενικό ή πάρα πολύ χαμηλό ΦΠΑ για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τα είδη διατροφής όπως επίσης και για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».