Ευρωπαϊκή Ενωση: Γύρισαν την πλάτη στην ... Ευρώπη, οι Βρετανοί βουλευτές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου συστήθηκε χθες σε σώμα, σε μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από τη διαμάχη γύρω από το Brexit. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, που σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς δεν θα βρίσκονταν στο Ευρωκοινοβούλιο, παρέστησαν στη συνεδρίαση χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Από τη μία πλευρά οι 29 ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit, η μεγαλύτερη συμπαγής κομματική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους όταν ένα σύνολο χάλκινων πνευστών εκτέλεσε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, τον άτυπο ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φόρεσαν ομοιόμορφα κίτρινα μπλουζάκια που έγραφαν «Το Brexit να πάει στα τσακίδια» (Bollocks to Brexit).

Ποια ήταν τα σχόλια; Η κίνησή τους προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ελλειψη λεπτότητας, τρόπων και αξιοπρέπειας. Τι επαίσχυντη εικόνα για την Βρετανία» , «Να υποθέσω ότι θα γυρίσουν την πλάτη και στις αμοιβές τους...», ήταν μερικά από τα πρώτα μηνύματα στο Twitter. «Ντρέπομαι τόσο γι΄αυτό. Ευρώπη, συγγνώμη, δεν μας αντιπροσωπεύουν»... «Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι αυτό αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα μέρος της χώρας. Ειλικρινά, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καλύτερα χωρίς εμάς αυτήν την στιγμή», είναι ο σύντομος διάλογος δύο βρετανών χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Οι Γερμανοί πάντως το προχώρησαν ακόμη περισσότερο και σε σχόλιό του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε "προφανώς οι βρετανοί δεν αγαπούν τον Μπετόβεν"... 

Πέρα από το βρετανικό «σόου», η εναρκτήρια συνεδρίαση περιλάμβανε εκδηλώσεις υποστήριξης προς τη Γερμανίδα πλοίαρχο του σκάφους «Sea Watch», Καρόλα Ρακέτε, αλλά και διαμαρτυρίες για την απουσία των Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών. Οι έδρες των Κάρλες Πουτζντεμόν και Τόνι Κόμιν, αυτοεξόριστων στο Βέλγιο, και Οριόλ Τζουνκέρας, φυλακισμένου στη Μαδρίτη, έμειναν κενές και η ομάδα των Ισπανών ευρωβουλευτών αριθμούσε 51 αντί για 54 άτομα. Ο πρώην επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας και το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης δεν μετέβησαν στη Μαδρίτη για να δώσουν τον όρκο του ευρωβουλευτή, ώστε να μην συλληφθούν. Οι ισπανικές αρχές δεν δέχθηκαν τον όρκο σε έγγραφη μορφή, ενώ δεν επέτρεψαν στον Τζουνκέρας να βγει από τη φυλακή για να ορκιστεί.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ ... Φωτογραφία Reuters