Ευρωπαϊκή Ενωση: Ο Κορωνοϊός διαλύει οριστικά την Ένωση;

Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας (2000 - 2009) όταν και η κρίση έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οδηγούμαστε σε δύο στρατόπεδα: αυτό το ισχυρού Βορρά με κέντρο τη Γερμανία και τον Νότο που πλήρωνε τον .. ήλιο, τη θάλασσα και τη χαλαρή διάθεσή του... Σήμερα, δέκα χρόνια μετά και με την πανδημία του Κορωνοϊού να έχει εισβάλει δυναμικά στην "γηραιά ήπειρο", ο διχασμός είναι και πάλι μπροστά μας... Ο Νότος που πληρώνει με ... αίμα και χιλιάδες νεκρούς και τον Βορρά που έχει ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό, έχει χρήματα και μπορεί να .. αντισταθεί. Οσο γίνεται βέβαια... 

Και όταν κάθισαν οι ισχυροί της Ευρώπης και πάλι στο τραπέζι, φάνηκε ότι το χάσμα παραμένει. Κι αυτό γιατί χωρίς πρόοδο έληξε χθες το βράδυ η επτάωρη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. Η τηλεδιάσκεψη, που αντικατέστησε την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία. Παρά την επιστολή εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέρ της πρωτοβουλίας, και παρά την νέα δυναμική παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην τηλεδιάσκεψη, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά δεν κάμφθηκαν. Οι «27» συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για μία κρίση «επικών διαστάσεων», που απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27» και σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του – και ενώ η τηλεδιάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη- χαρακτήρισε πολύ δειλές τις προταθείσες λύσεις, δίνοντας τελεσίγραφο δέκα ημερών στην ΕΕ για να επανέλθει με τις κατάλληλες λύσεις. Ο Κόντε δεν ανέφερε τι πρόκειται να πράξει η Ιταλία εάν η Ενωση δεν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία. Με το τελεσίγραφο των 10 ημερών συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού.  Χαρακτηριστικό είναι ότι η ύφεση στην γειτονική χώρα αναμένεται στη χειρότερη περίπτωση να φτάσει στο - 11%. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων να δράσουν από κοινού θα μπορούσε να πλήξει θανάσιμα το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εννιά χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση για το ευρωομόλογο εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης («επική», «πρωτοφανής» κ.ο.κ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Ωστόσο η καγκελάριος φάνηκε αμετακίνητη, μιλώντας (σύμφωνα με το Bloomberg) για μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η στάση της ήταν πιο εμφανώς αρνητική σε σύγκριση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Μαζί της συντάχθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μισέλ μίλησε για μία «σθεναρή, χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση», που ανέδειξε σημεία συμφωνίας αλλά και ασυμφωνίας.

Μήλον της έριδος αποδείχθηκε και ο ρόλος του ESM, έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην τηλεδιάσκεψη. O Κόντε, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή, ταιριάζουν σε ασυμμετρικά σοκ και η Ιταλία δεν τα χρειάζεται. Αντ’ αυτού, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ, να ζητηθεί από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν εντός δέκα ημερών μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε τη σημασία εξομάλυνσης της παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να «συντονίσουμε τις αποφάσεις μας για επιστροφή στην κανονικότητα» ώστε να μην πάνε χαμένα τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή της επιδημίας, αναφέροντας ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει να καταρτίσει τα σχετικά πρωτόκολλα με τη συνδρομή επιστημόνων και ειδικών. 

Οπότε; για ποια ενωμενη Ευρώπη μιλάμε ε; 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ