Ευρωπαϊκή Ενωση: Θέλει να φτιάξει Σχολή Κατασκόπων, φαβορί Ελλάδα και Κύπρος ως έδρα

Ένα κοινό σχολείο κατασκόπων σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα η χώρα μας αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του politico.eu. Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο (σε εξέλιξη ακόμη 16) το οποίο αναμένεται να υπογράψουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. εκτός από Δανία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασία (PESCO). Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την βελτίωση της εκπαίδευσης και των εγκαταστάσεων, την ενίσχυση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και των συστημάτων ελέγχου του εναέριου χώρου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έχει δει το Politico.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ένα κοινό σχολείο για τις υπηρεσίες κατασκοπείας θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι σήμερα, η εμβάθυνση της συνεργασίας στο συγκεκριμένο τομέα προσέκρουε στις αντιρρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείουθεωρώντας ότι θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά στη συμμαχία Five Eyes, στην οποία μετέχει μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, και τη Ν. Ζηλανδία. Ωστόσο, με το Brexit να πλησιάζει, το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να εμποδίζει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το Politico, η πρόταση προβλέπει η Ελλάδα να τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια για την ακαδημία, με βοήθεια από την Κύπρο. "Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Ε.Ε. με τους πιο στενούς δεσμούς με τη Μόσχα θα διαχειριστούν το σχέδιο", αναφέρει το Politico. Σε συνεργασία με το NATO και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Ε.Ε. η σχολή θα έχει στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών από ολόκληρο το μπλοκ.Η Ελλάδα θα ηγείται της ακαδημίας κατασκόπων και, σύμφωνα με το προσχέδιο, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από τις χώρες - μέλης της. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, ενώ η χώρα μας θα ηγείται και του project για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Politico, η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του project για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger, η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του project για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η Τσεχία θα αναλάβει επίσης επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, όπως επισημαίνει το Politico, είναι όλα αυτά τα projects να γίνουν πραγματικότητα. Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις διπλωματών που αναφέρουν ότι "πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες πέρυσι, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει πέρα από τον σχεδιασμό".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News