Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υψιστη τιμή στον Μανώλη Γλέζο

Μανωλης Γλέζος

Το όνομα του Μανώλη Γλέζου θα φέρει από εδώ και στο εξής αίθουσα του Κοινοβουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία και πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που έγινε δεκτή ομόφωνα, τιμώντας τον αγωνιστή της Αντίστασης.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε η αίθουσα Altiero Spinelli A1G2 να μετονομαστεί σε «Αίθουσα Συνεδριάσεων Μανώλης Γλέζος».

Με αυτό τον τρόπο το ΕΚ τιμά το κορυφαίο σύμβολο της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και ναζισμού και κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Σχεδόν ένα χρόνο (σ.σ. 2 Απριλίου 2020) μετά το επίσημο αίτημα όπως είχε διατυπωθεί τον Μάρτιο του 2020, με Επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη και των Συμπροέδρων της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, προς τον Πρόεδρο του EK Νταβίντ Σασόλι, για να δοθεί τιμητικά το όνομα «Μανώλης Γλέζος» σε αίθουσα της Ευρωβουλής, με τη χθεσινή του απόφαση, το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, έρχεται να τιμήσει μετά θάνατον τον «πρώτο Ευρωπαίο παρτιζάνο» όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Σαρλ Ντε Γκολ», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης αποτέλεσε έμπνευση και παράδειγμα στον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη – γεγονός που έχει εκτιμηθεί και έχει γίνει σεβαστό από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

Και καταλήγει λέγοντας: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σήμερα, νιώθουμε τιμή και συγκίνηση γι’ αυτή την δικαίωση στο όνομα του Μανώλη Γλέζου. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί – πλην εκείνων που δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι κατέβασε, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη σβάστικα των ναζί από την Ακρόπολη- τον ευγνωμονούν και θα τον θυμούνται γιατί σε όλη του τη ζωή πορεύτηκε αδούλωτος, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές: Την αντίσταση, το πάθος για την ελευθερία, και τον αγώνα ενάντια στο φασισμό».

 

Η επιστολή …

Να σημειώσουμε ότι την μετονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε «Μανώλης Γλέζος» προς τιμή του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού και κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς, ζήτησαν με επιστολή την 2η Απριλίου 2020, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Βέλε.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «δεδομένου ότι συνήθης πρακτική είναι η ονοματοδοσία κοινοβουλευτικών αιθουσών να δίνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, με επιτεύγματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες, που συγκεντρώνουν ευρεία πολιτική υποστήριξη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρότασή μας πληροί, απολύτως, τα προαναφερθέντα κριτήρια».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Παρίσι, Βερολίνο και Αθήνα, 2 Απριλίου 2020

Θέμα: Αίτημα για τη μετονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε «Μανώλης Γλέζος», προς τιμήν του ιστορικού συμβόλου αντίστασης κατά του φασισμού και πρώην ευρωβουλευτή

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι

Αξιότιμε Γενικέ Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,κ. Κλάους Βέλε

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να ζητήσουμε, εξ ονόματος της Πολιτικής Ομάδας της GUE/NGL, να δοθεί σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το όνομα «Μανώλης Γλέζος» - ενός ιστορικού συμβόλου αντίστασης κατά του φασισμού και πρώην ευρωβουλευτή. Η αίθουσα αυτή θα μπορούσε να είναι η αίθουσα “ASP 1G2”, η οποία χρησιμοποιείται από την Ομάδα της GUE/NGL για τις συνεδριάσεις της.

Δεδομένου ότι συνήθης πρακτική είναι η ονοματοδοσία κοινοβουλευτικών αιθουσών να δίνεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες, με επιτεύγματα που βασίζονται σε ευρωπαϊκές και δημοκρατικές αξίες, που συγκεντρώνουν ευρεία πολιτική υποστήριξη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρότασή μας πληροί, απολύτως, τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος απεβίωσε στις 30 Μαρτίου 2020 σε ηλικία 97 ετών, ήταν ένας Έλληνας μαχητής και ήρωας της αντίστασης - το 1941 σε ηλικία 18 χρόνων κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη. Υπήρξε πυλώνας στη διεθνή μάχη κατά της καταστολής και της ανισότητας, της αντίστασης ενάντια στον φασισμό, ένας πολιτικός που όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σέβονταν και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για πολλές δεκαετίες, ήταν πολιτικά ενεργός σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ήταν, επίσης, ενεργός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Μπορείτε να βρείτε επισυναπτόμενα το βιογραφικό του σημείωμα, όπως και πρόσφατες δημοσιεύσεις του διεθνούς Τύπου με αφορμή τον θάνατό του.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μανώλης Γλέζος αποτέλεσε έμπνευση και παράδειγμα για τον αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη – γεγονός που έχει εκτιμηθεί και έχει γίνει σεβαστό από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Με εκτίμηση,

Οι Συμπρόεδροι της GUE/NGL, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίρντεβαν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News