Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Covid-19: Κλείνονται σπίτια, θανατώνουν μινκ

Ευρώπη – Covid-19: Κλείνονται σπίτια, θανατώνουν μινκ

|

Σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί – Ξεκίνησαν νέα μέτρα.. Από κλειστά μπαρ νωρίς έως θανάτωση βιζόν

Σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού προχώρησαν από χθες, Σάββατο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες κινούνται σταθερά ανοδικά και η Γηραιά Ηπειρος βιώνει ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα μπροστά της.

Συνολικά σε ευρωπαϊκά εδάφη έχουν καταγράφει περισσότερα από 6,2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 240.000 νεκροί.

Στη Γερμανία, τα περισσότερα καταστήματα καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από χθες, Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε πως, αν η διάδοση της Covid-19 δεν σταθεροποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα θα λάβει νέα μέτρα.

Η πώληση οινοπνευματωδών στους σταθμούς βενζίνης ή τα παντοπωλεία θα απαγορεύεται από τις 23:00. «Δεν είναι ώρα για πάρτυ», είχε πει στις 6 Οκτωβρίου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ για να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο.

«Έπειτα από τρία ποτήρια κρασί, σεβόμαστε λίγο λιγότερο τα μέτρα», εξήγησε ο Ντιρκ Μπέρεντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη στο Βερολίνο. Ο αριστερός δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει πολύ τις κοινωνικές επαφές και πλέον, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα πέντε άτομα.

Η Κολωνία έλαβε χθες, Σάββατο, ένα παρόμοιο μέτρο στη Φρανκφούρτη, με το κλείσιμο των μπαρ και τν εστιατορίων και την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών από τις 22:00.

Η Τσεχία, από την πλευρά της, είχε τέσσερις διαδοχικές ημέρες με αυξήσεις ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αρχές να επιβάλουν νέο lockdown. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 8.618 νέα κρούσματα σ’ αυτή τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων.

Σε σύγκριση, η γειτονική Πολωνία, με 38 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 5.300 νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες. Η μάσκα στους δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική.

Θανάτωση βιζόν

Στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμισυ εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων.

Θετικά κρούσματα καταγράφηκαν σε σχεδόν εξήντα εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα. Ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία.  Εκεί βρέθηκαν 13 μονάδες εκτροφής μινκ που έχουν προσβληθεί από τον ιό και ελήφθη απόφαση να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2.  Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υπεβλήθησαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος που είχε σχέση με τη μονάδα βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα στρατηγικής Έντουαρντ Λίστερ ανακοίνωσε προς στους βουλευτές της βορειοδυτικής Αγγλίας, που πλήττεται ιδιαίτερα, ανακοινώνοντάς τους πως είναι «πολύ πιθανό» να εφαρμοσθούν πιο αυστηροί κανόνες σε «ορισμένες περιοχές».

Τα παμπ και τα καφέ σε πέντε περιφέρειες της Σκωτίας έκλεισαν από την Παρασκευή για διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Γαλλία, με νέο ρεκόρ σχεδόν 27.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ. Το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, «αν είναι απαραίτητο».

Η Ισπανία από την πλευρά της κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης για να επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (+10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα που είχε ακυρωθεί την προηγουμένη από τη δικαιοσύνη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο