Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Μετανάστες: Δέλεαρ για τα παιδιά ότι θα γίνουν σαν τον...

Ευρώπη – Μετανάστες: Δέλεαρ για τα παιδιά ότι θα γίνουν σαν τον Μέσι και τον Ρονάλντο

|

«Έλα στην Ευρώπη, θα έχεις μια καλύτερη ζωή, θα συναντήσεις τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο»… Πως εξαπατούν τα παιδιά που πέφτουν στη θάλασσα για να αφήσουν την Αφρική και να έρθουν στην Ευρώπη σε αναζήτησή μιας καλύτερης ζωής. (video) 

Δεκάδες μωρά, παιδιά και έφηβοι. Τις τελευταίες ημέρες στα νερά της Μεσογείου ανθρώπινα δράματα ξετυλίγονται με πρωταγωνιστές ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική από την μαροκινή πόλη Φνιντέκ. Με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα τις τελευταίες ώρες είναι ενός αγοριού ηλικίας 13 έως 14 ετών να κολυμπάει στην παραλία της Θέουτα με δεκάδες άδεια πλαστικά μπουκάλια δεμένα στο σώμα του σαν σωσίβιο για να μπορέσει να επιπλεύσει.

Αυτό το αγόρι προσπάθησε να ανεβεί σε τείχος ωστόσο στρατιώτες το συνόδευσαν μέσω της πύλης προς τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι συνέβη αργότερα καθώς η απέλαση ανηλίκων είναι παράνομη στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters έδειξε εκατοντάδες έφηβους να βρίσκονται σε αποθήκη της Θέουτα, όπου αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού τους δίνουν φαγητό και νερό.

Ισπανοί δύτες της αστυνομίας διέσωσαν αρκετά μικρά παιδιά από το νερό. Από τους χιλιάδες μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Θέουτα, πολλοί ήταν παιδιά, ακόμη και επτά-εννέα ετών, μερικοί χωρίς οικογένειες, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ισπανίας Ιόν Μπελάρε.

Το ρεπορτάζ του ισπανικού πρακτορείο ειδήσεων EFE αποκαλύπτει πως αυτοί που έχουν τον ρόλο των διακινητών εξαπατούν τα παιδιά, αποσπούν τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν οι οικογένειές τους και τους υπόσχονται ότι περνώντας στην Ευρώπη θα έχουν όλα όσα ονειρεύονται. Πρόκειται για απατεώνες που παίρνουν τα χρήματα και κατόπιν εξαφανίζονται. Τα παιδιά «πιάνονται» από το όνειρό και την ελπίδα και βουτούν στη θάλασσα… 

«Τους λένε ότι όταν καταφέρουν να φτάσουν στην Ισπανία θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλους ποδοσφαιριστές» δήλωσε μια εθελόντρια στο EFE. 

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία, προσωποποιώντας το δράμα που λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Ο Χουάν Φρανθίσκο, αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό. Είναι το ανθρώπινο δράμα πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς. 

«Ήταν παγωμένο, δεν κουνιόταν και ήταν χλωμό», δήλωσε ο διασώστης στην εφημερίδα «EL PAÍS», λέγοντας ότι εκείνη την ώρα δεν ήξερε εάν το μωρό είναι ζωντανό ή νεκρό. Το μωρό επιβίωσε και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία για να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.  «Συνήθως η δουλειά μας», εξήγησε στην ισπανική τηλεόραση, «είναι να συλλέγουμε πτώματα από τη θάλασσα. Αντ’ αυτού, από την αυγή της Δευτέρας έως την Τρίτη το απόγευμα έπρεπε να σώσουμε ένα πλήθος ανθρώπων που βρίσκονταν στο νερό. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε, επίσης, ο διασώστης. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην Ευρώπη. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. 

-Mε πληροφορίες από το Reuters. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν