Ευρώπη - Μετανάστες: Δέλεαρ για τα παιδιά ότι θα γίνουν σαν τον Μέσι και τον Ρονάλντο

Δεκάδες μωρά, παιδιά και έφηβοι. Τις τελευταίες ημέρες στα νερά της Μεσογείου ανθρώπινα δράματα ξετυλίγονται με πρωταγωνιστές ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική από την μαροκινή πόλη Φνιντέκ. Με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα τις τελευταίες ώρες είναι ενός αγοριού ηλικίας 13 έως 14 ετών να κολυμπάει στην παραλία της Θέουτα με δεκάδες άδεια πλαστικά μπουκάλια δεμένα στο σώμα του σαν σωσίβιο για να μπορέσει να επιπλεύσει.

Αυτό το αγόρι προσπάθησε να ανεβεί σε τείχος ωστόσο στρατιώτες το συνόδευσαν μέσω της πύλης προς τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι συνέβη αργότερα καθώς η απέλαση ανηλίκων είναι παράνομη στην Ισπανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters έδειξε εκατοντάδες έφηβους να βρίσκονται σε αποθήκη της Θέουτα, όπου αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού τους δίνουν φαγητό και νερό.

Ισπανοί δύτες της αστυνομίας διέσωσαν αρκετά μικρά παιδιά από το νερό. Από τους χιλιάδες μετανάστες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Θέουτα, πολλοί ήταν παιδιά, ακόμη και επτά-εννέα ετών, μερικοί χωρίς οικογένειες, δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ισπανίας Ιόν Μπελάρε.

Το ρεπορτάζ του ισπανικού πρακτορείο ειδήσεων EFE αποκαλύπτει πως αυτοί που έχουν τον ρόλο των διακινητών εξαπατούν τα παιδιά, αποσπούν τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν οι οικογένειές τους και τους υπόσχονται ότι περνώντας στην Ευρώπη θα έχουν όλα όσα ονειρεύονται. Πρόκειται για απατεώνες που παίρνουν τα χρήματα και κατόπιν εξαφανίζονται. Τα παιδιά «πιάνονται» από το όνειρό και την ελπίδα και βουτούν στη θάλασσα… 

«Τους λένε ότι όταν καταφέρουν να φτάσουν στην Ισπανία θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Λιονέλ Μέσι, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλους ποδοσφαιριστές» δήλωσε μια εθελόντρια στο EFE. 

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε μια φωτογραφία που ανάρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία, προσωποποιώντας το δράμα που λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Ο Χουάν Φρανθίσκο, αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό. Είναι το ανθρώπινο δράμα πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς. 

«Ήταν παγωμένο, δεν κουνιόταν και ήταν χλωμό», δήλωσε ο διασώστης στην εφημερίδα «EL PAÍS», λέγοντας ότι εκείνη την ώρα δεν ήξερε εάν το μωρό είναι ζωντανό ή νεκρό. Το μωρό επιβίωσε και μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία για να λάβει την απαραίτητη φροντίδα.  «Συνήθως η δουλειά μας», εξήγησε στην ισπανική τηλεόραση, «είναι να συλλέγουμε πτώματα από τη θάλασσα. Αντ' αυτού, από την αυγή της Δευτέρας έως την Τρίτη το απόγευμα έπρεπε να σώσουμε ένα πλήθος ανθρώπων που βρίσκονταν στο νερό. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε, επίσης, ο διασώστης. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην Ευρώπη. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. 

-Mε πληροφορίες από το Reuters. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News