Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη: Ο καύσωνας λιώνει και τα σίδερα, θερμοκρασίας ρεκόρ

Ευρώπη: Ο καύσωνας λιώνει και τα σίδερα, θερμοκρασίας ρεκόρ

|

Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την Πέμπτη 25 Ιουλιου 2019 –  Στην γερμανική πόλη Λίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία με 42.6°C.

Η Δυτική Ευρώπη φλέγεται, όχι λόγω πυρκαγιών αυτή τη φορά, αλλά εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών που καταγράφονται, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το Παρίσι κατέγραψε χθες την υψηλότερη θερμοκρασία της ιστορίας του, καθώς ο υδράργυρος, στις 1.30 μ.μ. σκαρφάλωσε στους 40,6 βαθμούς Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό Παρίσι- Μοντσουρί, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 40,4 βαθμοί Κελσίου, το 1947. Να σημειώσουμε πάντως ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Γαλλίας δεν υποχώρησε κάτω από τους 25°C, ενώ στο Παρίσι οι ελάχιστες τιμές που καταγράφηκαν μεταξύ 25°C και 28°C δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες για περισσότερους από 12 εκατομμύρια κατοίκους. 

Στην ίδια κόλαση, όμως, έζησαν χθες και  η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γαλλία έχουν ήδη σημειωθεί πέντε θάνατοι εξαιτίας του καύσωνα. Πολλές γαλλικές πόλεις αναμένεται να υπερβούν τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Ανάμεσά τους  η Λιλ, η Ντιζόν, η Ρουέν και το Στρασβούργο, σύμφωνα με τη γαλλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, ενώ σε άλλες, όπως το Μπορντό, όπου το θερμόμετρο έδειξε 41,2 βαθμούς Κελσίου, αυτό έχει ήδη γίνει. Ωστόσο, το ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο δεν αναμένεται να ξεπεραστεί: είχε καταρριφθεί στα τέλη Ιουνίου με 46 βαθμούς Κελσίου στον γαλλικό νότο. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναμετέδωσαν ότι η προχθεσινή νύχτα ήταν η θερμότερη της ιστορίας.

Ηδη, οι γαλλικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να εργαστούν από τα σπίτια τους, ενώ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί. Την ίδια στιγμή, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προειδοποίησε ότι οι υψηλότατες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν κατάρρευση της οροφής εφόσον κάποια στοιχεία και δοκοί που τη συγκρατούν, στεγνώσουν.

Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών την Πέμπτη 25 Ιουλιου 2019. Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό μεγάλο μέρος της Γαλλίας και τις Κάτω Χώρες, . O χάρτης στο τέλος του άρθρου, δείχνει τις μέγιστες θερμοκρασίες στις 18:00 ώρα Ελλάδας χθες Πέμπτη και οι τιμές που εμφανίζονται αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Στην γερμανική πόλη Λίνγκεν κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία με 42.6°C

Μία ανάσα θα καταφέρουν να πάρουν οι κάτοικοι της Ευρώπης μόνο σήμερα, καθώς αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας.


Δροσιστικές βουτιές μπροστά από το εθνικό θέατρο της Κοπεγχάγης.

Ο υδράργυρος  στο δυτικό Λονδίνο άγγιξε τους 36,9 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το ρεκόρ του Ιουλίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τα τρένα κινούνται με μικρότερες ταχύτητες στη χώρα προκειμένου να μη λιώσουν οι σιδηροτροχιές. Οι υγειονομικές αρχές σύστησαν στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως να περπατούν στη σκιά και να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Εφιαλτική φαίνεται ότι είναι και η κατάσταση σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία με 40,2, 40,5 και 39,3 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως.

Ηδη, το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για όλες τις περιφέρειες της χώρας, καλώντας τους πολίτες να λάβουν ειδικές προφυλάξεις προκειμένου να επιβιώσουν του καύσωνα. Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε, χθες, την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία, όπου εκατοντάδες χοίροι πέθαναν στις αρχές της εβδομάδας  όταν σταμάτησε να λειτουργεί το κλιματιστικό μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας.

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και στο Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

«Θα γίνουν συχνότεροι»

Τι, όμως, ευθύνεται για τον εφιάλτη που ζουν οι πολίτες της Δυτικής Ευρώπης; Αν και οι καύσωνες είναι φυσιολογικά μετεωρολογικά φαινόμενα, «η έρευνα υποδεικνύει ότι θα γίνουν συχνότεροι και εντονότεροι και είναι πολύ πιθανό να σημειώνονται κάθε χρόνο», επισημαίνει ο επικεφαλής της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δρ Πίτερ Σκοτ, προσθέτοντας ότι ο τωρινός καύσωνας είναι ένας συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που έχουμε σήμερα, είναι ένα πολύ θερμό ρεύμα αέρα που έρχεται από τη Βόρεια Αφρική, προκαλώντας όλες αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται. Αν δεν υφίστατο η κλιματική αλλαγή, δεν θα φτάναμε σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες».

Οπως προκύπτει από τα αρχεία μετεωρολογικών συνθηκών που αρχίζουν να τηρούνται τον 19ο αιώνα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα βαθμό Κελσίου, συγκριτικά με την περίοδο της βιομηχανοποίησης, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα. Το Κλιματικό Ινστιτούτο του Πότσδαμ της Γερμανίας ανέφερε ότι τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια από το 1500 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν μέσα στον 21ο αιώνα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ιστοσελίδα meteo.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...