Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρώπη - Ουκρανία: Τι σημαίνει η επίθεση στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»

Ευρώπη – Ουκρανία: Τι σημαίνει η επίθεση στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva»

|

Σημαντικής ψυχολογικής αλλά ενδεχομένως και στρατιωτικής αξίας για την επόμενη ημέρα της ουκρανικής άμυνας μπορεί να αποδειχθεί το χτύπημα στο «Moskva», το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημαντικής ψυχολογικής αλλά ενδεχομένως και επιχειρησιακής αξίας για την επόμενη ημέρα της ουκρανικής άμυνας μπορεί να αποδειχθεί το χτύπημα στο «Moskva», το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά», την οποία απέδωσε σε έκρηξη πυρομαχικών. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Που βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή;   Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας», ενώ το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση, 50 περίπου μέρες μετά την έναρξη της εισβολής.

«Εξαιτίας μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που προκαλούν συσκότιση των δορυφορικών εικόνων και δεδομένων, το CNN δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει οπτικά ότι το πλοίο χτυπήθηκε και την τρέχουσα θέση του, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι μια φωτιά πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη, ικανή να βυθίσει το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου. «Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξέσπασε η πυρκαγιά, οι αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού αλλά και στην εθνική υπερηφάνεια της Ρωσίας, συγκρίσιμο για το Αμερικανικό Ναυτικό με την απώλεια ενός θωρηκτού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή με την καταστροφή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα».

Ο ρωσόφωνος  λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva. Όπως και πολλά άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media τις ώρες μετά την επίθεση, δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητά του με ανεξάρτητο τρόπο. 


 

Ψυχολογική σημασία 

Ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, χαρακτηρίζει το περιστατικό «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ανύψωσης του ηθικού των Ουκρανών».

Ωστόσο, τονίζει ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο και τα ρωσικά πλήγματα προς την Ουκρανία με πυραύλους Καλίμπρ εκτοξεύονται από άλλα, πιο καινούρια πλοία». «Ακόμη κι έτσι, όμως, συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους, όχι μόνο υλικά, αλλά και από άποψη ηθικού», τονίζει. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε: «Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο φαίενται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα. «Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί.

[Το Moskva] είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω – κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα

Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχιε «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν  κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές… Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».

Με πληροφορίες από ΒΒC


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)