Ευρώπη: Σε μία εβδομάδα η απόφαση για έγκριση του εμβολίου

Με την Μεγάλη Βρετανία και την Αμερική (για να μην αναφερθούμε στις χώρες εξ Ανατολών) να έχουν προβάδισμα στη μάχη για το εμβόλιο, ε δεν πρέπει να έρθει και η σειρά της Ευρώπης… Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούσε να δοθεί στις 23 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, στον απόηχο και του σχετικού δημοσιεύματος της Bild, το οποίο αναδείκνυε την ίδια ημερομηνία, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer το αργότερο έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου «Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.

Και μετά ήρθε η … Ούρσουλα.  Στις 21 Δεκεμβρίου τοποθετεί την απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη.  Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «κάθε ημέρα μετράει» και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση του ΕΜΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες, προγραμματίζοντας για πριν τα Χριστούγεννα τη διάσκεψή του για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. «Πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» σημείωσε η ίδια. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News