Ευρώπη - Σερβία: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έρχονται οι Σέρβοι στην Ελλάδα

Στην πρώτη συμφωνία για πιστοποιητικό εμβολιασμού κατέληξαν Ελλάδα και Σερβία καθώς σε τηλεδιάσκεψη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με την ομόλογο του της Σερβίας Τατιάνα Μάτιτς, συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που θα καθορίζει τον τρόπο εισόδου των Σέρβων τουριστών το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Τουρισμού, συμφωνήθηκε να ισχύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα εκδίδουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στη Σερβία.

Όπως αναφέρει: Η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών Τατιάνα Μάτιτς και ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατέληξαν σε συμφωνία σε διαδικτυακή συνάντηση σήμερα για να υπογράψουν κοινό μνημόνιο συμφωνίας στον τομέα του τουρισμού υπό τις συνθήκες της πανδημίας COVID-19.

Η συμφωνία θα καθορίσει τους όρους για την είσοδο επιβατών από τη Σερβία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στη Σερβία, κατά την περίοδο από 1ης Μαΐου έως 1 Οκτωβρίου 2021. Η Μάτιτς είπε ότι συμφωνήθηκε ότι το μνημόνιο προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Αυτό θα επιτρέψει την είσοδο σε εμβολιασμένους πολίτες και των δύο χωρών, ενώ ένα αρνητικό τεστ PCR ή ένα αντιγόνο θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους πολίτες. Επίσης, θα γίνουν τυχαίες γρήγορες δοκιμές στα σύνορα, εξήγησε ο Υπουργός".

Από την 1η Μαΐου έως την 1η Οκτωβρίου

Όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την 1η Μαΐου έως την 1η Οκτωβρίου όλοι οι υπήκοοι της Σερβίας θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα εφόσον φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όποιοι δεν έχουν το σχετικό πιστοποιητικό θα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ ή τεστ αντιγόνων.

Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για τους Έλληνες που επισκέπτονται την Σερβία. "Το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τους πολίτες μας κατά τη θερινή περίοδο θα είναι μια συμβολική εικόνα της πλήρους ομαλοποίησης της ζωής μας, και αποτελεί επιβεβαίωση της βαθιάς και αληθινής φιλίας και των εξαιρετικών διμερών σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας" δήλωσε η Τατιάνα Μάτιτς μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News