«Φαγώθηκε» ο Πρέσβης

Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να αυτοϊκανοποιείται στο άκουσμα της λέξης «λιτότητα» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σωστή οικοδέσποινα. Τρανό παράδειγμα; Το γεύμα που πρόσφερε στον καλεσμένο της Αντώνη Σαμαρά και την ακολουθία του: Με βάση αυτά που αναφέρει ο «ΒΗΜΑτοδότης» έχουμε και λέμε «Λεπτές φέτες μοσχάρι μαριναρισμένες με κολοκύθα Βρανδεμβούργου και ψητά μανιτάρια. Ακολούθησε το κύριο πιάτο με καλκάνι γαρνιρισμένο με φρέσκα αγγουράκια Κρήτης και «πατατούλες» Βαμβέργης σε φύλλα σπανακιού. Και εκεί που έγινε ο χαμός ήταν στα γλυκά. Η κυρία Μέρκελ πρόσφερε ως πρώτο γλυκό κρέμα με... ιπποφαές και στη συζήτηση που ακολούθησε (για το ιπποφαές και όχι για την κρέμα) ενεπλάκη για πρώτη φορά και ο Μέγας Αλέξανδρος και ο... Βουκεφάλας. Γιατί οι δικοί μας πληροφόρησαν τους Γερμανούς ότι το ιπποφαές καλλιεργείται με επιτυχία από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και ότι η Ιστορία αναφέρει ότι με κάτι τέτοιο ο Μέγας Αλέξανδρος τάιζε τον Βουκεφάλα (και έγινε δυνατός). Εν συνεχεία σερβιρίστηκαν καραμελωμένα μήλα, ένα εξαίσιο ζελέ... μελιού και το γεύμα έκλεισε με δύο μπάλες παγωτό στον καθένα με άνθη χαμομηλιού».

Αυτό που δεν αναφέρει κανείς είναι η απουσία …σαλάτας. Ναι, οι γερμανοί επέλεξαν να μην σερβίρουν σαλάτα και να πάμε αμέσως από το ορεκτικό στο κυρίως πιάτο. Η σαλάτα πάντως περιελάμβανε την παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, του Παναγιώτη Ζωγράφου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Capital.gr, ο Έλληνας πρέσβης υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά την αναχώρηση του Πρωθυπουργού από το Βερολίνο. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της παραίτησης αλλά ο ίδιος φέρεται να το έχει επιβεβαιώσει σε δημοσιογράφους γερμανικών ΜΜΕ.  Ωστόσο, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι υπήρξε σκηνή του πρέσβη και του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στο λόμπι του ξενοδοχείου που διέμενε η ελληνική αποστολή. Ο πρέσβης φέρεται να διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον αποκλεισμό του από την ομάδα επαφής με την Καγκελάριο Μέρκελ

Όμως, το γεύμα δεν τελείωσε εκεί…  Η Μέρκελ ενδιαφέρθηκε για την Αμφίπολη και ζήτησε να μάθει πληροφορίες. Ο κ. Σαμαράς πάντως πήγε προετοιμασμένος. Όπως οι σωστοί …έμποροι που διαφημίζουν το προϊόν τους. Έδειξε στην κ. Μέρκελ ένα ολόκληρο άλμπουμ, όπως πληροφορούν τον «ΒΗΜΑτοδότη» οι γερμανικές πηγές του, με φωτογραφίες από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, η οποία ζήτησε μάλιστα να κρατήσει το άλμπουμ για να το μελετήσει. Η απορία των Γερμανών ήταν «μα πώς ανακαλύψατε ξαφνικά τέτοιο μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο;». Τους εξήγησαν ότι επί χρόνια γίνονταν οι ανασκαφές και ότι το εύρημα είναι μοναδικό.

Τι το ήθελε το άλμπουμ η Μέρκελ; Οι κακές γλώσσες λένε ότι υπάρχουν κάποια κενά στο Μουσείο Περγάμου και θέλει να τα καλύψει… Τι είναι το Μουσείο της Περγάμου; Ίσως το ωραιότερο μουσείο στην Ευρώπη με τις κορυφαίες συλλογές αρχαιοτήτων από την Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή (το Μουσείο Αρχαιοτήτων), από την Εγγύς Ανατολή και την Ισλαμική Τέχνη. Επισήμως τα έργα αυτά ήρθαν στα χέρια των γερμανών λόγω των αρχαιολογικών αποστολών που είχαν κάνει στη Εγγύς και Μέση Ανατολή στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον περίφημο Βωμό της Περγάμου που δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα, ενώ στη συλλογή περιλαμβάνονται κομμάτια από τον Ναό της Νικηφόρου Αθηνάς αλλά και εξαιρετικά δείγματα ελληνικής γλυπτικής, αυθεντικά αλλά και ρωμαϊκά αντίγραφα, καθώς και πολλά αγάλματα Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στη Μίλητο, στη Σάμο και στη Νάξο. Επίσης θα μείνουν οι επισκέπτες έκθαμβοι από την εντυπωσιακή πύλη της αγοράς της Μιλήτου, που χρονολογείται από το 2ο π.Χ. αιώνα, την πύλη της Ιστάρ και τη Τελετουργική Οδό που οδηγεί σε αυτήν από την αρχαία Βαβυλώνα.