"Φακελάκι" ζητούν οι Ούγγροι φύλακες

Μήπως έχουμε ξεφύγει;... Η κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας είτε με Σερβία, είτε με την Κροατία έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους στρατιώτες να επιχειρούν ακόμη και με τη βία να ανακόψουν το κύμα προσφύγων που θέλει να περάσει στη χώρα τους. Μάλιστα, έχουμε και τις πρώτες συλλήψεις και καταδίκες με δίκες - εξπρές την ίδια ώρα που στον ΟΗΕ συνεχίζουν να κοιτάζουν από απόσταση και πάντα πίσω από τα γραφεία τους. Χιλιάδες είναι οι  πρόσφυγες που πέρασαν τις προηγούμενες μέρες από την Σερβία στην Ουγγαρία και στη συνέχεια στην Αυστρία. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων, τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας παραμένουν ανοιχτά… αλλά για όποιον έχει χρήματα.

Οι επίσημες πληροφορίες λένε ότι οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με την Σερβία. Οι πρόσφυγες στην Αυστρία όμως περιγράφουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.

Στο χωριό Νίκελσντορφ της Αυστρίας έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων. Σε ένα από αυτά μένει ο Αλί από το Ιράκ. Μετράει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα στην Αυστρία. Ένας διακινητής τον μετέφερε μαζί με μερικούς ακόμη από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας στην Αυστρία. «Βρήκαμε ένα βαν και ο οδηγός μας πήγε στα σύνορα. 1500€ ζήτησε. Από τον καθένα μας».

Στο Ιράκ ο 27χρονος μετέφραζε για τους Αμερικάνους. Γι’ αυτό πολλοί τον θεωρούσαν κατάσκοπο και ο ίδιος δεν έβρισκε πια δουλειά. Στην Ευρώπη έφτασε περνώντας από τα δυτικά Βαλκάνια. «Στα σύνορα οι ούγγροι συνοριοφύλακες είπαν “Αν μας δώσετε χρήματα, 300€ το άτομο θα σας αφήσουμε να περάσετε“. Στον φράχτη υπήρχε μια μικρή πόρτα. “300€ και περνάτε. Εάν όχι, θα σας συλλάβουμε, θα πάρουμε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και μετά δεν πρόκειται να σας δεχθεί κανένας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα“». Μπίζνες με τη μοίρα των προσφύγων

Μπροστά από το κέντρο υποδοχής στο Νίκελσντορφ περιμένουν και οδηγοί ταξί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων. Ο εθελοντής Άντον Μπούριτς από τον Ερυθρό Σταυρό παρατηρεί την κατάσταση εδώ και καιρό. «Από αυτά που έχω ακούσει, οι ταξιτζήδες ζητούν μέχρι και 350€ το άτομο για μια κούρσα από το Νίκελνστορφ ως τη Βιέννη. Και αυτό είναι διακίνηση, κερδοσκοπική διακίνηση».

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο κέντρο υποδοχής έχει αποσυμφορηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες όταν έφταναν 15.000 πρόσφυγες ημερησίως. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, Γκέραλντ Σέπφερ, η επικοινωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας έχει διακοπεί. «Ακόμη και η πολιτική ενημέρωσης, το ότι δεν γνωστοποιούν πόσους πρόσφυγες θα στείλουν… Νομίζω ότι αυτό είναι στοιχειώδης ευπρέπεια. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Εν όψει όλων των μεγάλων προβλημάτων πιστεύω ότι θα έπρεπε να έρθουμε πάλι πιο κοντά, να επιδιώξουμε τις επαφές. Ελπίζω ότι πρόκειται μόνο για μια βραχυπρόθεσμη διακοπή και ότι οι φυσιολογικές σχέσεις θα επανέλθουν».

Deutsche Welle (φωτό Τα Νέα) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News