Φρίκη πολέμου: νεκροί μητέρα με νεογέννητο μωρό αγκαλιά

Μία ημέρα μετά τη συγκλονιστική διάσωση ενός 5χρονου κοριτσιού από τα χαλάσματα του βομβαρδισμένου της σπιτιού, οι εικόνες που έρχονται από το Χαλέπι προκαλούν μόνο θλίψη και οργή. Σε αυτές, μία γυναίκα αγκαλιά με το νεογέννητο μωρό της βρίσκεται νεκρή κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της έπειτα από τον βομβαρδισμό που έλαβε χώρα σήμερα. Δίπλα της το μεγαλύτερό της παιδί είναι κείτεται και αυτό νεκρό.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν και επτά που έχασαν τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα παντού. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο Χαλέπι έχουν γεμίσει από τους τραυματίες.

Δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, αναφέρει ότι οι επιδρομές ήταν συνεχείς χθες, οι ζημιές τεράστιες, αλλά τα συνεργεία διάσωσης δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Μάλιστα δύο διασωστικά κέντρα, τα οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν από σουηδικό ίδρυμα για το «εξαιρετικό θάρρος» τους, επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Από την πλευρά τους οι διασώστες ενημερώνουν ότι πλέον θα κάνουν επιλογή των σημείων στα οποία θα σπεύδουν καθώς τους έχουν απομείνει μόλις 2 χιλιάδες λίτρα καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κατέλαβαν μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η κατάληψη του στρατοπέδου Χανταράτ «ήταν το αποτέλεσμα των εντατικών βομβαρδισμών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και των σφοδρών, συνεχών βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος».

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση του ΣΑ, τη σύγκληση του οποίου κατεπειγόντως ζήτησαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), κατά τις ίδιες πηγές.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χθες «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Χαλέπι.

«Εναπόκειται στη Ρωσία να περισώσει την εκεχειρία»

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.

«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες» με σκοπό να αποκατασταθεί μια εκεχειρία στη Συρία, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ—της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας—της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Εθνος