Γαλλία: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν

Ένας από τους ανθρώπους που συνέδεσε το όνομά του με την Ενωμένη Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα – ελέω Καραμανλή όταν ξεκίνησε η μεταπολίτευση – έφυγε από τη ζωή χθες …. Ο λόγος για τον πρώην Γάλλο πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν ο οποίος έφυγε  σε ηλικία 94 ετών, όπως ανέφερε αργά το βράδυ της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου το ραδιόφωνο της Γαλλίας Europe 1, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981, και πρόσφατα είχε νοσηλευτεί. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Τελευταία φορά είχε εισαχθεί στις 17 Νοεμβρίου, ενώ τον Σεπτέμβριο νοσηλεύτηκε με λοίμωξη του αναπνευστικού σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19», ανέφερε η οικογένεια σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όπως ήταν η επιθυμία του, η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», σύμφωνα με την οικογένεια.

Ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν έκανε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ζακ Σιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Figaro».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (1974-81), προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η οικογένεια ντ' Εστέν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας . Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle - ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση.

Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών. Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Ή.Π.Α.

Γι' αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ. Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο.

Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας - Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.  Εδωσε το 1975 μάχη με τον Σμιτ και την Γερμανία για να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ με δική του παρέμβαση και με το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Ιούλιο του 1974 έρχεται στην Ελλάδα και ξεκινάει η μεταπολίτευση…

Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα θα επισκεφθεί την Αθήνα σε μία επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας καθότι ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που έρχονταν στην χώρα μας μετά την χούντα…  Λέγεται δε ότι σε χρόνο dt έπεσε άσφαλτος στην Λεωφόρο Συγγρού ενώ ανακαινίστηκε πλήρως και το Προεδρικό Μέγαρο για να δείξουμε ότι επιστρέφουμε στην …κανονικότητα.  

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του.

Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1952 παντρεύτηκε την Ανν Αιμόν ντε Μπραντές της μεγάλης οικογένειας των βιομηχάνων χάλυβα.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News