Γερμανία - covid 19: "Επανάσταση" κατά των περιοριστικών μέτρων

Βρυξέλες ...

Ενισχύονται πανευρωπαϊκά τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού. Ομως, παρότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν πιο εστιασμένες προσεγγίσεις, αυξάνονται οι νομικές εμπλοκές για την εφαρμογή τους. Ηδη, δικαστήριο του Βερολίνου ανέστειλε τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στη γερμανική πρωτεύουσα (περιορισμένο ωράριο λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ), ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δικαστικών αρχών της Γερμανίας. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι μένει αναπόδεικτο αν τέτοιου είδους επιχειρήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και επιβάλλεται χρήση μάσκας.  Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί έφεση στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου – Βραδεμβούργου. Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει βερολινέζοι εστιάτορες που αντιτίθενται στους νυκτερινούς περιορισμούς.Οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί από τις 10 Οκτωβρίου.

Πως κινείται ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται ανεξέλεγκτος σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο με την Ελβετία να καταγράφει χθες νέο ημερήσιο ρεκόρ, για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται κατά 3.105.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν στο Βέλγιο από τη Δευτέρα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας Ζορζ Ζιλκινέ στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση. Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε σήμερα 191.959 κρούσματα κορωνοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.

Η Γαλλία, όπου από τα μεσάνυχτα εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. σε οκτώ πόλεις, κατέγραψε την Πέμπτη περισσότερες από 30.000 νέες λοιμώξεις εντός 24 ωρών. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί, επίσης, ανακοίνωσε χθες από τα τέλη Οκτωβρίου, στα γαλλικά αεροδρόμια, θα πραγματοποιούνται ταχέα διαγνωστικά τεστ αντιγόνων, ιδιαίτερα σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, από περιοχές με πολύ οξύ πρόβλημα κορωνοϊού, όπως οι ΗΠΑ και κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ιταλία η πανδημία εντείνεται και στον πιο φτωχό νότο. Ηδη, η περιφέρεια της Καμπανίας έκλεισε όλα τα σχολεία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων στην περιοχή. Η ενίσχυση του πανδημικού κύματος στην Καμπανία κρίνεται εξαιρετικά ανησυχητική αφενός διότι πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Ιταλίας και αφετέρου επειδή τα νοσοκομεία της δεν είναι εξίσου άρτια με αυτά της βόρειας Ιταλίας. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός λοιμωξιολόγος Ρομπέρτο Γκάλι δήλωσε ότι η χώρα έχει δύο εβδομάδες καιρό να ελέγξει την κατάσταση. Αν δεν τα καταφέρει, θα ακολουθήσει τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που καταγράφουν εκθετική αύξηση των λοιμώξεων και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Και Αμερική

Να ξανασκεφθούν πώς θα ενεργήσουν κατά τους παραδοσιακούς εορτασμούς της Ημέρας των Ευχαριστιών, με τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, τις συναθροίσεις, τις παρελάσεις κ.ο.κ., κάλεσε τους συμπατριώτες του ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι, επισημαίνοντας ότι και στις ΗΠΑ, σε δεκάδες πολιτείες αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι νοσηλείες λόγω COVID-19. Για την Ημέρα των Ευχαριστιών (Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου) ο δρ Φάουτσι τόνισε ότι φέτος είναι αναγκαίο να είναι διαφορετική. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και κάθε οικογένεια να αξιολογήσει τους κινδύνους έναντι των ωφελειών. Αν έχετε στην οικογένεια ηλικιωμένους ή ευπαθείς, με υποκείμενα νοσήματα, ξανασκεφτείτε αν θέλετε να τους επισκεφθείτε. Καλύτερα να το αναβάλλετε». 

Τέλος, ο δρ Φάουτσι κατακεραύνωσε την ομάδα επιστημόνων που προτείνει την «ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης» ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, προσέγγιση που υιοθέτησε και ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς ανόητη».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News