Γερμανία: Κατεβάζει "ρολά" έως τις 10 Ιανουαρίου

Γερμανία .. photo credit deutsche welle

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταρρίφθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία. Το επιδημιολογικό ινστιτούτο RKI κατέγραψε σχεδόν 30.000 κρούσματα, ενώ οι νεκροί άγγιξαν τους 600. Λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι φωνές πολιτικών στη Γερμανία που τάσσονται υπέρ ενός γενικού lockdown πριν από τα Χριστούγεννα ως μόνη λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Η πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας Μανουέλα Σβέζιγκ δήλωσε στο ραδιοσταθμό DLF ότι ένα γενικό λοκντάουν έχει νόημα μόνο αν επιβληθεί σε παγγερμανικό επίπεδο και όχι μόνο σε μερικά ομόσπονδα κρατίδια.

Και η επιθυμία της γίνεται πραγματικότητα...  Καθολικό lockdown από την ερχόμενη Τετάρτη και έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου αποφάσισαν πριν από λίγη ώρα ομοσπονδιακό κράτος και κρατίδια, μετά την αποτυχία των μέτρων που εφαρμόζονται από τις 2 Νοεμβρίου να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε τηλεδιάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι από την Τετάρτη θα κλείσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, ενώ θα αρθεί η υποχρέωση φυσικής παρουσίας στο σχολείο για τους μαθητές. Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιο χώρο κατά την ίδια περίοδο απαγορεύεται και οι εργοδότες καλούνται και πάλι να ενισχύσουν περαιτέρω την τηλεργασία. Τα κρατίδια αναμένεται επιπλέον να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις σε ό,τι αφορά απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών κατά τις βραδινές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή.

«Επείγει να δράσουμε-και δρούμε (…) Είναι η ώρα να κάνουμε το αναγκαίο», δήλωσε η Καγκελάριος ανακοινώνοντας τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν την «εβδομάδα προστασίας» πριν συναντηθούν με φίλους ή συγγενείς για τις γιορτές, κρατώντας -όπου είναι εφικτό- και τα παιδιά στο σπίτι. Τα σχέδια περί μερικής χαλάρωσης των περιορισμών, που αφορούν τις συναντήσεις των πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους έχουν ήδη ακυρωθεί.

«Ο κορονοϊός είναι εκτός ελέγχου. Για αυτό και τώρα χρειαζόμαστε μια εθνική προσπάθεια», δήλωσε σε δραματικό τόνο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πρόσθεσε ότι το σύνθημα είναι «ή όλα ή τίποτα», σε ό,τι αφορά το lockdown, «διαφορετικά η Γερμανία θα γίνει το προβληματικό παιδί της Ευρώπης». Για το κρατίδιό του, ο κ. Σέντερ ανακοίνωσε ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε ότι θα στηριχθούν και τώρα οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από το lockdown, με τον σχεδιασμό να προβλέπει αποζημιώσεις ύψους έως και 500.000 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον τζίρο κάθε επιχείρησης κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το κόστος του lockdown

Το μερικό lockdown που ισχύει στη Γερμανία από τις αρχές Νοεμβρίου έχει δραματικές επιπτώσεις στο λιανικό εμπόριο στο κέντρο των πόλεων. Σύμφωνα με προδημοσίευση έκθεσης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW στον γερμανικό Τύπο οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται γύρω στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Κερδισμένος της πανδημίας είναι ο τομέας του διαδικτυακού εμπορίου και κυρίως ο αμερικανικός κολοσσός Amazon. Η έκθεση του IW αναφέρει ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 η Amazon είχε ήδη διασφαλίσει το 48% του γερμανικού διαδικτυακού τζίρου: «Το ποσοστό πρέπει να ενισχύθηκε σημαντικά από το περασμένο Απρίλιο», αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο με έδρα τη Κολωνία.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί βλέπουν «αρνητικά» το 2020, δείχνει η σφυγμομέτρηση Deutschlandtrend για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD. Όπως αναμενόταν η χρονιά που μονοπωλήθηκε από τη πανδημία δεν θα μπορούσε να αποσπάσει θετικές αξιολογήσεις από τους Γερμανούς, όπως για παράδειγμα το 2016, το οποίο το 71% των ερωτηθέντων αποτιμούσε «θετικά». Όσον αφορά το 2021 οι Γερμανοί εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξοι, σε ποσοστό 67%. Στον αντίποδα το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο για την χρονιά που έρχεται. Ενδιαφέρον στοιχείο της σφυγμομέτρησης είναι ότι όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού, τόσο πιο αισιόδοξα είναι τα μέλη του για το μέλλον.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα deutsche welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News