Γερμανία: Μην κάνετε ντουζ με ζεστό νερό (!!!)

Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, με τους αρμόδιους να φτάνουν στο σημείο να ζητούν από τους  καταναλωτές να περιορίσουν τα ντους με… ζεστό νερό.

Mετά την ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού για το φυσικό αέριο, o υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις κάνει λόγο για συνέπειες ντόμινο και κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής ύφεσης, την οποία παρομοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008.

Αίσθηση προκαλούν όμως και όλα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Μεταξύ άλλων αναφέρει, σύμφωνα με την Deutsche Welle: «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την πετρελαϊκή κρίση του 1973.  Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότερο (..) Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε.»

Σε δραματικούς τόνους δεν κινούνται όμως μόνο οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ρόμπερτ Χάμπεκ.   Μετά την κήρυξη της Γερμανίας σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού, στη δεύτερη δηλαδή βαθμίδα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δικτύων (Βundesnetzagentur), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της ροής και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, δεν αποκλείει μια πλήρη διακοπή ροής φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

«Τα περισσότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά και όλα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: πολύ λίγο φυσικό αέριο στο τέλος του χειμώνα ή ακόμη χειρότερα το φθινόπωρο», ανέφερε.

Κάνει ειδικότερα λόγο για ενεργειακή επάρκεια μόλις δυόμιση μηνών, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα φυσικού αερίου. Προειδοποιεί τους καταναλωτές για τριπλασιασμό ίσως των λογαριασμών στο τέλος του έτους και προτείνει απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας πχ. λιγότερα ζεστά ντους, λιγότερο ηλεκτρικό και χαμηλότερη θέρμανση στο σπίτι.

Μάλιστα και ο Ρόμπερτ στην εκτενή συνέντευξή του στο Spiegel αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω μειώσει σημαντικά τον χρόνο του ντους μου. Αλλά είμαι κακό παράδειγμα. Ως υπουργός έχω έναν μισθό που άλλοι μόνο ονειρεύονται. Επίσης γυρίζω σπίτι αργά, σηκώνομαι στις έξι, φεύγω στις επτά. Δεν χρειάζεται να ζεστάνω καθόλου το σπίτι τον χειμώνα. Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικούς για όσους εργάζονται από το σπίτι, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες.

Την ίδια ώρα ειδικοί από τον χώρο της ενέργειας στη Γερμανία συνιστούν χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι τον χειμώνα, ακόμη και στους 17 βαθμούς για ορισμένα δωμάτια, επενδύσεις σε καλές μονώσεις και αποφυγή χρήσης ενεργοβόρων συσκευών.

Πηγή enikos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News