Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΧάος και πάλι στο Λονδίνο: ένας νεκρός και δέκα τραυματίες

Χάος και πάλι στο Λονδίνο: ένας νεκρός και δέκα τραυματίες

|

Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος κοντά στο τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ στην οδό Seven Sisters του Λονδίνου, με τον πρώτο επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για ένα νεκρό και οχτώ τραυματίες. Ένα άτομο συνελήφθη σύμφωνα με την αστυνομία.

Εικόνες χάους και πάλι στο Λονδίνο όταν, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, κλειστό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών κοντά στο τζαμί του Finsbury Park Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο ή τρεις νεκρούς, ωστόσο η αστυνομία, στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της για το περιστατικό, περισσότερες από 3 ώρες αφού αυτό συνέβη, όπως σχολιάζει ο Guardian, επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο σημείο και 8 τραυματίστηκαν που έχουν διακομισθεί σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ δύο άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο καθώς έφεραν ελαφρείς τραυματισμούς Παράλληλα, η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι η αντιτρομοκρατική έχει αναλάβει την έρευνα του εγκλήματος με τις βρετανικές αρχές να συνδέουν το περιστατικό με το Ραμαζάνι, καθώς εκείνη την ώρα στην περιοχή βρίσκονταν πολλοί μουσουλμάνοι που είχαν προσευχηθεί στο τζαμί του Finsbury Park.

Όσον αφορά στις πληροφορίες ότι ένα άτομο βγήκε από το βαν και μαχαίρωσε περαστικό, η αστυνομία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που έχουν υποστεί τραύματα με μαχαίρι». Για τον δράστη αναφέρει: «Ο οδηγός του φορτηγού – ένας άντρας ηλικίας 48 ετών – βρέθηκε να κρατείται από πολίτες στο σημείο και στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία σε σχέση με το περιστατικό. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και θα τεθεί υπό κράτηση μόλις λάβει εξιτήριο. Επίσης, θα υποβληθεί σε αξιολόγηση για την ψυχική του υγεία εν ευθέτω χρόνω». Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, δεν έχουν εντοπιστεί ή αναφερθεί στην αστυνομία άλλοι ύποπτοι στη σκηνή. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στα βρετανικά Μέσα έκαναν λόγο για τρία άτομα μέσα στο βαν. «Ήταν τρεις άνθρωποι εκεί μέσα. Έπιασαν τον ένα και ψάχνουν τους άλλους δύο. Ένας ηλικιωμένος άντρας που μόλις βγήκε από το τζαμί και λιποθύμησε και ο κόσμος τον σήκωνε όταν το βαν ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω τους ενώ ο άνθρωπος ήταν στο έδαφος», λέει συγκεκριμένα στη Daily Mail o αυτόπτης μάρτυρας Atikur Arhman.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και ανέφερε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως «πιθανό τρομοκρατικό πλήγμα». Παράλληλα, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κατάστασης καθώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι, δεν αποκλείεται να ανοίγει ένας κύκλος «αντιποίνων» μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά στόχων στην Βρετανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Άλλωστε, το χθεσινό περιστατικό θυμίζει αρκετές από τις επιθέσεις ισλαμιστών, με οχήματα, εναντίον ανυποψίαστων πολιτών τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γαλλία.

Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι η περιοχή ήταν γεμάτη με πιστούς μετά το τέλος της απογευματινής προσευχής ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 48χρονου, ο οποίος προηγουμένως ακινητοποιήθηκε από το πλήθος και κατόπιν οδηγήθηκε σε νοσοκομείο όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου ν’ αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία.

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.

Ενδεικτική των εντάσεων στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου του Βρετανικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου, Miqdaad Versi ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό ως μία «βίαιη πράξη ισλαμοφοβίας».

Παράλληλα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας και το τέμενος που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κάνουν έκκληση για ηρεμία: «Έχουμε εργαστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ειρηνική κοινότητα ανοχής, εδώ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ. Καταδικάζουμε συνολικά την οποιαδήποτε πράξη μίσους, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υπέροχη κοινότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"