Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ διαγραφή έχει …προηγούμενο

Η διαγραφή έχει …προηγούμενο

|

Από την αρχαία Βαβυλώνα ως την Μεγάλη Ύφεση η παγκόσμια οικονομία πήρε την απόφαση για «διαγραφή χρέους» και δικαιώθηκε 

Από την αρχαία Βαβυλώνα μέχρι την Ευρώπη της δεκαετίας του 1930, οι διαγραφές χρέους είναι πολύ συνηθέστερες απ’ ότι θα νόμιζε κάποιος παρακολουθώντας τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, όπως σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα The Telegraph. Μια μικρή χώρα της νότιο-ανατολικής Ευρώπης ανακοίνωσε ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα διαγραφής χρέους. Όχι, δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Κροατία. Η κροατική κυβέρνηση πρόκειται να μηδενίσει τις υποχρεώσεις περίπου 60.000 από τους φτωχότερους πολίτες της σε μια προσπάθεια να προσφέρει ένα «νέο ξεκίνημα» στους χρεωμένους χαμηλόμισθους και να αρχίσει η οικονομία να κινείται και πάλι.

Ένα μεγάλο μέρος της τρέχουσας συζήτησης μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών πολιτικής φαίνεται να θεωρεί την ελάφρυνση του χρέους ως το απόλυτο ταμπού. Κι όμως, η πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης να ακυρώσει τις υποχρεώσεις των πολιτών της, ή η συγχώρεση ενός κυρίαρχου κράτους από τους πιστωτές του δεν είναι τόσο πρωτοφανείς κινήσεις όσο νομίζουμε. Στη σημαντική εργασία τους, ‘This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly’, οι οικονομολόγοι Κάρμεν Ράιναρτ και Κεν Ρογκόφ χαρτογραφούν τη μακρά ιστορία των περιπτώσεων στάσης πληρωμών του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι διαγραφές έχουν αποτελέσει βασικό συστατικό στοιχείο κάθε μείζονος περιόδου χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με την παραδοχή αυτή κατά νου, ας δούμε μια σύντομη ιστορία του πώς οι πιστωτές και οι οφειλέτες έχουν εμπλακεί στην αποκήρυξη του χρέους από την αυγή της παγκόσμιας ιστορίας μέχρι σήμερα.

 

Μια Ιουδαίο-Χριστιανική παράδοση

Η διαγραφή του χρέους ανάγεται ιστορικά μέχρι και στην Παλαιά Διαθήκη. Στον Εβραϊκό Μωσαϊκό Νόμο, κάθε έβδομο Σαββατικό έτος σήμαινε τη διαγραφή όλων των χρεών, καθώς οι πιστωτές ακύρωναν όλες τις υποχρεώσεις των ομοεθνών Ισραηλιτών τους. Κάθε 49ο έτος (εφτά Σαββατικά έτη) ήταν «Ιωβηλαίο Έτος», κατά το οποίο διακηρυττόταν σε όλη την επικράτεια η απελευθέρωση από κάθε χρέος και υποτέλεια. Σε αντίθεση με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί αγωνίας του οφειλέτη αγωνία, όπου η αδυναμία πληρωμής των χρεών θεωρείται ως αποτέλεσμα ασωτίας ή ατυχίας εκ μέρους του δανειολήπτη, οι ιουδαίο-χριστιανικές παραδόσεις στηρίζονταν στην αρχή ότι τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες είχαν καθήκον έναντι του Θεού. Χαρακτηριστικά, στην Καινή Διαθήκη, η Κυριακή Προσευχή (το Πάτερ Ημών) βάζει τους μαθητές να ζητήσουν απ’ το θεό «καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφήκαμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν». Τα δάνεια ήταν λιγότερο ένας τρόπος για να βγάλει κάποιος λεφτά και περισσότερο ένα μέσο για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Δεδομένου ότι όλος ο εγκόσμιος πλούτος και η περιουσία ανήκε τελικά στον Θεό, τα δικαιώματα ενός πιστωτή έναντι ήταν προσωρινά και όχι απόλυτα.

Σπάζοντας πλάκες στη Βαβυλώνα

Μια από τις πιο διάσημες διακηρύξεις της αρετής της διαγραφής χρέους προέρχεται από την αρχαία Βαβυλώνα (το σημερινό Ιράκ). Το 1792 π.Χ., ο βασιλιάς Χαμουραμπί της Βαβυλώνας συγχώρεσε τα χρέη όλων των πολιτών έναντι της κυβέρνησης, υψηλόβαθμων αξιωματούχων, και ευγενών. Ο Κώδικας του Χαμουραμπί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, προέβλεπε το εξής: «Αν οποιοσδήποτε έχει ένα χρέος για ένα δάνειο, και μια καταιγίδα καταστρέψει τα σιτηρά, ή η συγκομιδή δεν πάει καλά, ή τα σιτηρά δεν αναπτυχθούν εξαιτίας της έλλειψης νερού, τότε κατά το έτος αυτό ο άνθρωπος αυτός δεν χρειάζεται να δώσει στον πιστωτή του σιτηρά, πλένει την πλάκα χρέους του με νερό, και δεν πληρώνει ενοίκιο για το συγκεκριμένο έτος». Τα ιωβηλαία του Χαμουραμπί ήταν μέρος μιας μεγάλης σειράς διαγραφών χρεών που εντοπίζονται στη Μεσοποταμία ήδη από το 2400 π.Χ. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει περίπου τριάντα επεισόδια γενικής διαγραφής χρεών από το 2400 μέχρι το 1400 π.Χ., σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα τις ημέρες που διαγράφονταν τα χρέη ήταν εορταστική και η περίσταση περιελάμβανε την καταστροφή των πλακών πάνω στις οποίες καταγράφονταν τα χρέη.

Η διάσωση της Ευρώπης από τη Μεγάλη Ύφεση

Η Ευρώπη αναδύθηκε από τη σύγκρουση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εν μέσω ύφεσης και πληττόμενη από το χρέος. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930, πολλές χώρες είχαν ξεκινήσει να εγκαταλείπουν τον χρυσό κανόνα, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις οικονομίες τους χωρίς το βάρος ενός αναχρονιστικού συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης είδαν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους να διαγράφεται μια για πάντα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1932-1939, ο μέσος όρος διαγραφής του χρέους ανήλθε σε 19% της εθνικής παραγωγής στις προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους Κάρμεν Ράιναρτ και Κριστόφ Τρέσμπετς. Η διαγραφή χρέους προσέγγισε το 50% και το 40% του ΑΕΠ για τη Γαλλία και την Ελλάδα αντίστοιχα. Η πλήρης αποπληρωμή ήταν σπάνια· η Φινλανδία υπήρξε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κατάφερε να τηρήσει όλες τις μεταπολεμικές υποχρεώσεις της.

Το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα της Γερμανίας

Μόνο 16% των ερωτηθέντων Γερμανών σήμερα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει αποδέκτης κάποιας μορφή διαγραφής χρέους από την ευρωζώνη. Το παράδοξο της επιμονής του Βερολίνου εναντίον της ελάφρυνσης του χρέους είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Συμφωνία Χρέους του Λονδίνου του 1953 οδήγησε στη διαγραφή όλου του εξωτερικού χρέους της Γερμανίας. Το συνολικό ποσό που διαγράφηκε ανερχόταν σε περίπου 280% του ΑΕΠ της περιόδου 1947-53, σύμφωνα με τον ιστορικό Άλμπρεχτ Ριτσλ. Η ακύρωση, μαζί με την επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του, επέτρεψε στη Γερμανία να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να γίνει μέρος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συμφωνία του Λονδίνου βοήθησε επίσης να ξεκινήσει η ασύλληπτη εξαγωγική επίδοση της χώρας καθώς η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της μέσω χρημάτων που προέκυπταν από το εξωτερικό εμπόριο. Σύμφωνα με τα λόγια της ιστορικού Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι, «το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας θα ήταν αδύνατο χωρίς τη συμφωνία για το χρέος».

Προς τα πού θα πορευτεί το βουνό του χρέους της Ελλάδας;

Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα πιέζει για μια σύνοδο για το χρέος όπως αυτή που έσωσε τη Γερμανία από τη μεταπολεμική άβυσσό της. Με το ελληνικό χρέος να ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη μόνιμη διαγραφή του σχεδόν στο μισό. Μέχρι στιγμής, η Τρόικα των πιστωτών δεν φαίνεται να έχει διάθεση να αποδεχτεί αυτό το αίτημα. Ό, τι και να συμβεί σ’ αυτό το πιο πρόσφατο παιχνίδι ακροσφαλούς πολιτικής μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, η ιστορία δείχνει ότι οι μαζικές διαγραφές χρέους δεν είναι ούτε τόσο σπάνιες ούτε τόσο ένα θέμα-ταμπού όσο ίσως νομίζουμε.

Πηγή: fortunegreece.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών