Ιδιώτες αναλαμβάνουν τη διάσωση στη Μεσόγειο

Από τη στιγμή που τα κράτη δεν έχουν τον … έλεγχο, ανοίγει το παράθυρο για την είσοδο ιδιωτών. Και στη Μεσόγειο από την Δευτέρα «κυκλοφορεί» το πρώτο πλοίο που έχει ως στόχο την έρευνα και διάσωση μεταναστών. Η ιδιαιτερότητα; Αποτελεί τη πρώτη ιδιωτική επιχείρηση, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ένα ιταλοαμερικανικό ζευγάρι, το ζεύγος Κατραμπόνε, οι οποίοι δημιούργησαν για το σκοπό αυτό το ίδρυμα MOAS με έδρα τη Μάλτα

Το πλοίο με την ονομασία «Φοίνικας 1» έχει μήκος 40 πόδια (12 μέτρα) και ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα την πρώτη του αποστολή, η οποία θα διαρκέσει 60 ημέρες, ελπίζοντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα νερά της Μεσογείου.  Είναι στελεχωμένο από ναυαγοσώστες αλλά και μια ιατρική ομάδα, ενώ μεταφέρει δύο μικρά σκάφη και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης για να εντοπίζονται και τις νυχτερινές ώρες οι βάρκες των μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.  Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μείνουν στον αέρα για έξι ώρες καλύπτοντας ακτίνα δράσης εκατό μιλίων ενώ στη συνέχεια διαβιβάζουν τις πληροφορίες τους στα συντονιστικά κέντρα διάσωσης στη Μάλτα και την Ιταλία. Επίσης, ο «Φοίνικας 1» μεταφέρει σωσίβια, τρόφιμα, νερό και πρώτες βοήθειες.

Τα πλοιάρια των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με αφετηρία τη Βόρεια Αφρική είναι συνήθως υπερφορτωμένα και παρασύρονται από τα ρεύματα με αποτέλεσμα οι μετανάστες να βρίσκονται επί μέρες στη θάλασσα με σοβαρό κίνδυνο αφυδάτωσης εκτός από τον προφανή κίνδυνο της βύθισης των σκαφών.  Σύμφωνα με το ζεύγος Κατραμπόνε ο αριθμός των πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες θα αυξηθεί, παρά τις πρόσφατες ναυτικές τραγωδίες, εξαιτίας των τρομερών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Αφρική, όπου είναι σε πλήρη έξαρση η επιδημία του φονικού ιού Εμπολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News