Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ - Εκλογές: Επιτέλους.. τέλος και Πρόεδρος ο Μπάιντεν

ΗΠΑ – Εκλογές: Επιτέλους.. τέλος και Πρόεδρος ο Μπάιντεν

|

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο οριστικός νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ο 46ος πρόεδρος της χώρα – Ο Τραμπ επιμένει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει

Επιτέλους τέλος; Οπως ήταν και ένας παλαιότερος τίτλος στην πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπία και αναφέρονταν σε ένα γεγονός που για μέρες είχε ταλαιπωρήσει τον πλανήτη… Και ο Τζο Μπάιντεν είναι ο οριστικός νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ο 46ος πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα του Σαββάτου, θεωρώντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει πλέον μη αναστρέψιμο προβάδισμα στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους Αμερικανούς πολίτες για την τιμή που του κάνουν να τον αναδείξουν Πρόεδρο και υποσχέθηκε να είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση ανέφερε ότι έφθασε η ώρα για ενότητα. Δεν θα είναι εύκολο. Η χώρα βιώνει ένα πρωτόγνωρο χάσμα. Οι μεν δεν ακούν τους δε. Κάποιοι μισούν τους άλλους. Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε χθες πως οι πολιτικοί και ψηφοφόροι του άλλου κόμματος είναι αντίπαλοι, όχι εχθροί. Ωστόσο, ο έμπειρος τέως αντιπρόεδρος είναι ίσως η ιδεατή περίπτωση πολιτικού για να προσπαθήσει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να επουλώσιε τις πληγές.

Εχοντας θητεύσει για 36 ολόκληρα χρόνια ως μέλος της Γερουσίας γνωρίζει πολύ καλά και έχει συνεργαστεί αρμονικά με πολλούς ρεπουμπλικανούς. Επίσης, είναι από τη φύση του άνθρωπος ήπιος και συναινετικός. Τέλος, η ηλικία του οδηγεί στην ασφαλή εκτίμηση ότι θα είναι πρόεδρος μιας τετραετίας. Αυτό επιτρέπει στους ρεπουμπλικανούς να τον αποδεχθούν πιο εύκολα και να εργασθουν μαζί του, καθώς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Σε ηλικία 78 ετών, ο Μπάιντεν πετυχαίνει στην τρίτη του προσπάθεια – είχε διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα το 1988, όταν έχασε απο τον Μάικ Δουκάκη, και το 2008 όταν έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα – να αναρριχηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη στην ιστορία που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Μετά την επικράτησή του με διαφορά 0,6% στην Πενσιλβάνια, κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου της νίκης και εξασφάλισης συνολικά 306 εκλεκτόρων, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, κερδίζει άνετα τη λαϊκή ψήφο, με 4,5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (3% διαφορά σε πανεθνικό επίπεδο).

Ο Τραμπ επιμάνει να αμφιβητεί το αποτέλεσμα, με ένα σταθερά αντιδραστικό πνεύμα να διαπερνά τα tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του, αλλά και με νομικές προσφυγές που θα κάνει, αρχής γενομένης από τη Δευτερα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του και δεν θα συγχαρεί τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι έχει υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος

Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, αλλά και τη λαίκή ψήφο – ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ – συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παρεμποδισθεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο και πως ήταν απλά θέμα χρόνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος εξακολουθεί να προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά και το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει όλες. Στο Γουισκόνσιν οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν και σε αυτή την πολιτεία και του έχουν ήδη αποδόσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν. Επίσης, προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 2, στην Αριζόνα (11) με 0,6%, και στην Τζόρτζια (16) με 0,2%, με αποτέλεσμα να φθάνει συνολικά τους 306. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά 232 καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει». Και πρόσθεσε ότι «Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια. Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες