Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή"Ισοπέδωσαν" την ανθρωπότητα .

“Ισοπέδωσαν” την ανθρωπότητα .

|

Τερατώδης επίθεση στη Νίκαια: Φορτηγό κυνήγησε και σκότωσε 80 ανθρώπους – Νεκρός και ο οδηγός του οχήματος, μέσα στο οποίο βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες

Ενα ακόμη μακελειό συγκλονίζει τη Γαλλία και η τρομοκρατία φαίνεται ότι ξαναχτύπησε. Αυτή την φορά το σκηνικό του τρόμου έχει στηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας. Ολοι περίμεναν ότι θα γινόταν χτύπημα στο Euro, έγινε λίγες ημέρες αργότερα.

Αυτό που ακολούθησε δεν το χωράει ανθρώπου νους. Πολίτες που ανυποψίαστοι ήταν στους δρόμους αυτό το βράδυ της 14ης Ιουλίου ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι για να ξεφύγουν. Υπήρχε αίμα παντου.

Στους 73 ήταν στις 2 τα μεσάνυχτα ο απολογισμός των νεκρών (έχει ξεπεράσει τους 80 με 120 τραυματίες εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση) στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, όπου ο οδηγός ενός φορτηγού έπεσε πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν για την εθνική εορτή της Γαλλίας, μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>Télé επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι δεν υπάρχει καμιά κατάσταση ομηρίας στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να σας δώσω καμιά πληροφορία για τα κίνητρα» του οδηγού του φορτηγού. Σύμφωνα με τις αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σκοτωθεί. Πληροφορίες του RT αναφέρουν ότι ο οδηγός αντήλλαξε πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός. 

Οι αρχές έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες. Η αστυνομία έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή.Οι εικόνες που καταγράφηκαν από τα κινητά τηλέφωνα και ήδη κάνουν τον γύρο του κοσμου είναι συγκλονιστικές. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του. «Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία. Στη Νίκαια, η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προς το παρόν καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αν και τζιχαντιστές πανηγυρίζουν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Γαλλία πάντως αντιμετωπίζει την κατάσταση ως τρομοκρατικό γεγονός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τερατούργημα», ενώ τόνισε ότι θα αναπτυχθούν στρατιώτες και αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και ειδικά στα σύνορά της. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίθεση έχει «τρομοκρατική φύση» και δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα είναι πάντα ισχυρότερη από τους φανατικούς που θέλουν να της επιτεθούν. Ακόμη παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από την επιθεση του περασμένου Νοεμβρίου και η οποία θα έληγε στις 26 Ιουλίου, κατά τρεις μήνες ακόμη. 

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος αυτός, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει». 

Πολλά ασθενοφόρα έχουν μεταβεί στο σημείο, όπως επίσης και πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η εποχή είχε αποκλειστεί εντελώς περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί στο Twitter, το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους», ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Τα διεθνή πρακτορεία έχουν μεταδώσει μια φωτογραφία που φαίνεται το φορτηγό διάτρητο από σφαίρες. 

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε τηλεοπτική συνέντευξή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δινόταν παράταση στα μέτρα έκτακτης ανάγκης που είχαν επιβληθεί στη χώρα από τις επιθέσεις της 23ης Νοεμβρίου πέραν της 26ης Ιουλίου: “Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία στην οποία ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές ότι λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αναπαράγουν φωτογραφίες από το μακελειό. Δεν υπάρχει, ωστόσο, ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση. Εντούτοις, σε έναν από τους λογαριασμούς αναφέρεται το φονικό περιστατικό ως εκδίκηση για το θάνατο του υπ’αριθμόν δύο των τζιχαντιστών, Αλ Σισάνι.

Αντιδράσεις 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση, με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών», αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Όφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν