Ισπανία: το 90% των Καταλανών είπε "Ναι" στην ανεξαρτησία

Αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης από σήμερα ή απλά είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού; Η σημερινή ημέρα θα δείξει… Χθες ή πιο σωστά νωρίς σήμερα τα ξημερώματα είχαμε τα «επίσημα» αποτελέσματα στο αιματηρό δημοψήφισμα της Καταλονίας όσον αφορά την ανεξαρτησία της… Και το αποτέλεσμα; Συντριπτικό υπέρ του «Ναι»… Η κυβέρνηση της Καταλονίας, ανέφερε ότι οι Καταλανοί υπερψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 90%. Στις κάλπες προσήλθαν περί τα 2,26 εκατ. ψηφοφόροι, ήτοι το 42.3% των συνολικά 5 εκατ. 340 χιλιάδων ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την απαγόρευση της Μαδρίτης.  Η ισπανική αστυνομία προχώρησε σε αγριότητες, χτυπώντας αδιακρίτως, ηλικιωμένους, γυναίκες και ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση 761 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία.

Η Μαδρίτη έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει το δημοψήφισμα που χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί, αποφασισμένοι να ψηφίσουν, σχημάτισαν από τα ξημερώματα ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα.

Εντυπωσίασε με τη στάση του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα» (!!!) Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή Τύπου αργά το βράδυ χθες «Δεν υπήρξε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Από αύριο ξεκινάμε να δουλεύουμε για την αποκατάσταση της κανονικότητας του καθεστώτος. Συγχαίρω τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις και τους Καταλανούς που δεν ψήφισαν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε δε τις καταλανικές αρχές για τις ταραχές, τονίζοντας πως «η ευθύνη εμπίπτει αποκλειστικά σε όσους προώθησαν τη ρήξη της νομιμότητας και της συνύπαρξης. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Έδειξαν πως υπακούν στους νόμους και αγνόησαν το κάλεσμα. Όλοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους». Και επαίνεσε τη στάση της ισπανικής αστυνομίας για την υπεράσπισή του δικαίου και ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξη.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα». «Η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν Όπως τόνισε τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος – τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί – θα αποσταλούν στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω.

Απευθυνόμενος ευθέως στην ΕΕ είπε: «Εμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη»..

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου σ' αυτή τη βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ. Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News