Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙσπανία: Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ισπανία: Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα της Καταλονίας

|

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας: πολύ ξύλο, εκατοντάδες τραυματίες και το αποτέλεσμα; Εικόνες βίας κάνουν το γύρο του κόσμου και προκαλούν δεκάδες αντιδράσεις… Επόμενη ημέρα; Όλοι χαρούμενοι. Και η Κυβέρνηση που δεν έχει νομιμότητα το δημοψήφισμα και οι Καταλανοί που έδειξαν τη δύναμή τους αλλά και το αληθινό πρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης 

Η κατάσταση στην Καταλονία εκτός ελέγχου… Και η Κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης επέλεξε το χειρότερο τρόπο για να αντιμετωπίσει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ξύλο, πλαστικές σφαίρες, κλωτσιές και άλλες μορφές αστυνομικής βίας ήταν η απάντηση του Μαριάνο Ραχόι, σε μια κίνηση που όπως όλα δείχνουν προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οι εικόνες με χτυπημένους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 460 ενώ η αστυνομία της Μαδρίτης έκλεισε τουλάχιστον 336 από τα 2000 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στην Καταλονία. Όσο για το πώς έχει ο καταμερισμός των τραυματισμένων; 216 τραυματίστηκαν στην Βαρκελώνη, 80 στη Χιρόνα, 64 στη Λέιντα, 53 στο Τέρες ντελ Έμπρε, 27 στην κεντρική Καταλονία και 25 στην Ταραγκόνα.

Δύο εκ των τραυματιών, που η κατάσταση τους κρίθηκε πιο σοβαρή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης. Ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί στο μάτι προφανώς από πλαστική σφαίρα…  Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για μικροτραυματισμούς ωστόσο οι εικόνες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο σοκ προκαλούν για την πρωτοφανή αυτή επίθεση. Πριν λίγο βέβαια έγινε γνωστό ότι μιλάμε για περισσότερους από 700 τραυματίες (!!!!)

Αντιδράσεις

Επί της ουσίας παρά την επέμβαση της αστυνομίας το 73% των εκλογικών κέντρων λειτούργησαν ενώ οι φωνές για παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι πληθαίνουν αν και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έως το βράδυ της Κυριακής οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επέλεξαν την σιωπή απέναντι στην πρωτοφανή αστυνομική βία. Μόνο ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τα επεισόδια ενώ δήλωση έκανε και ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν. Παρέμβαση πάντως έκανε και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, που δήλωσε, μέσω Twitter, βαθύτατα ανήσυχη για τις εικόνες βίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Και η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης; «Δεν θέλαμε, αναγκαστήκαμε».

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί αδικαιολόγητη χρήση βίας, ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε την χρήση βίας από την αστυνομία «έγκλημα κατά της δημοκρατίας».  “Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο,” έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter. Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: “Αυτή είναι η νίκη σας;”

Διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ στο Εδιμβούργο με τους πολιτικούς αναλυτές να σχολιάζουν την ανύπαρκτη αντίδραση της Ευρώπης.

Την ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, επισημαίνοντας πως «η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστέα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα». «Μόνος δρόμος ο δημοκρατικός διάλογος. Αυτή είναι η μόνη επιλογή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών» υπογραμμίζει καταληκτικά.

Επόμενη ημέρα

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα;  Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιθανότητες αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μετά από ένα συντριπτικό αποτέλεσμα στην κάλπη είναι πάρα πολύ μικρές. Και τούτο, διότι στα μάτια της ισπανικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας και της δικαστικής εξουσίας το δημοψήφισμα παραμένει χωρίς νομική βάση. Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Ένα σενάριο θα ήταν η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μαδρίτη θα μπορούσε να απαντήσει με την κατάληψη της διοίκησης της περιοχής δια της βίας χρησιμοποιώντας το μυστηριώδες άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Όπως είναι προφανές κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σωρεία αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, και η κυβέρνηση Ραχόι θα βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά.

Ένα άλλο σενάριο, πιο μετριοπαθές είναι η καταλανική κυβέρνηση να κάλεσε περιφερειακές εκλογές για να διατηρήσει το ζήτημα ανοιχτό. Είναι πάντως σαφές ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή τους.

Με πληροφορίες από το thetoc.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος