Ισπανία: Με την μάσκα στη παραλία και τις πισίνες των ξενοδοχείων

Οχι δεν είναι πρωτοπριλιάτικη είδηση.. Αλλωστε στην Ισπανία, ψέματα λένε τον Δεκέμβριο.  Η Ισπανία καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους. Και περιλαμβάνει χώρους όπως παραλίες, πισίνες ξενοδοχείων και αξιοθέατα. Ο νόμος εφαρμόζεται από χθες Τετάρτη 31 Μαρτίου. Τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας ξεκινούν από 100 ευρώ.

Στην χώρα, η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική μόνο εάν δεν τηρούνταν η απόσταση των δύο μέτρων. Μόνο η Ανδαλουσία είχε υιοθετήσει το μέτρο υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από πέρυσι. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ενήλικες με ιατρικές παθήσεις με δυσκολίες στην αναπνοή.

Λιγότερο αυστηρά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ σε νησιά όπως η Ίμπιζα και η Μαγιόρκα, σύμφωνα με τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να βγάλουν τις μάσκες τους όταν κάνουν ηλιοθεραπεία μόνοι τους ή με την οικογένειά τους.

Η υπουργός Υγείας των Βαλεαρίδων Νήσων Πατρίτσια Γκόμεζ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί και συζητήθηκε σε μια συνάντηση μεταξύ των αρμοδίων υγείας της περιοχής και της υπουργού Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Ντάρας σε συνάντηση στο Βαγιαδολίδ. Περαιτέρω συζήτηση αναμένεται να γίνει σχετικά με τις εξαιρέσεις που κάθε περιφέρεια θέλει να εφαρμόσει στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας.

Ο επιδημιολόγος Άλεξ Αρένας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili στην καταλανική πόλη Tarragona, είπε στα τοπικά ΜΜΕ: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη ζωή σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι 20 φορές λιγότερος. Το υπουργείο υγείας της Ισπανίας έχασε τον δρόμο του πριν από μήνες και επιστημονικά είναι πολύ μέτριο. Αυτό συμβαίνει όταν απορρίπτετε τις επιστημονικές συμβουλές από τους καλύτερους και ακούτε μόνο εκείνους που θέλετε να ακούσετε".

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dailymail.co.uk

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News