Ιταλία - Covid 19: Νέα μέτρα και τέλος οι όρθιοι στα μαγαζιά μετά τις 6 το απόγευμα (!!!)

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
 
Τι γίνεται με τα κρούσματα

Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών. Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Κυριακή άλλα 11.705 κρούσματα (780 περισσότερα σε σχέση με χθες) και 69 νεκρούς (47 είχαν καταλήξει το προηγούμενο 24ωρο). Τα τεστ που έγιναν ήταν 146.000, λιγότερα κατά 20.000 σε σχέση με το Σάββατο.

Μεγάλη πίεση καταγράφεται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με περίπου 3.000 νέα κρούσματα σε σύνολο 30.981 τεστ, με το ποσοστό κρουσμάτων ανά τεστ να ανέρχεται σε 9,6%. Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ, ξεπερνώντας τους 1.065.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στη Λομβαρδία, αλλά κυρίως στο Μιλάνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μικρή κάμψη εμφάνισε αντιθέτως σήμερα η Καμπανία, με 1376 κρούσματα σε σχέση με τα 1410 που ανακοινώθηκαν χθες.

 
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News