Ιταλία: Στα 101 της χρόνια η Μαρία νίκησε τον covid 19 για 3η φορά και το γιόρτασε με ριζότο

Απίστευτη είναι η ιστορία μίας γιαγιάς 101 χρονών από την Ιταλία, που κατάφερε κάτι πραγματικά απίστευτο να νικήσει τρεις φορές τον κορωνοϊό.

Η ίδια κατάφερε να επιβιώσει από την ισπανική γρίπη από την οποία και νόσησε όταν γεννήθηκε. Παντρεύτηκε κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις εκρήξεις από τις βόμβες να συνοδεύουν την γαμήλια τελετή της.

Ωστόσο παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν κατάφερε να μεγαλώσει έξι παιδιά, ενώ στην συνέχεια βιοπορίστηκε ως αγρότισσα. Πλέον η ίδια έχει κάθε λόγο να χαμογελά, καθώς έζησε την ζωή της περιτριγυρισμένη από την αγάπη των παιδιών, των εγγονών αλλά και των δισέγγονών της.

Ο λόγος για την γιαγιά Μαρία Ορσίνγκερ, η οποία μετά τις τρεις φορές που νίκησε τον κορωνοϊό συνεχίζει να χαμογελάει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως την ιστορία της δυσκολεύονται να πιστέψουν ακόμα και οι γιατροί.

Η 101 χρονών γιαγιά γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1919 στο χωριό Γκάτζιο του Αρντένο στην Ιταλία. Η ίδια πέρασε όλη της τη ζωή στα χωράφια και φροντίζοντας ζώα. Παρά το γεγονός, ότι ήταν μοναχική δεν ασθένησε ποτέ της από κάτι σοβαρό.

Την περασμένη άνοιξη και ενώ η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν στην αρχή της, η ίδια βρέθηκε για πρώτη φορά θετική στον ιό. «Το τεστ δεν άφησε αμφιβολίες ότι είχε Covid-19, αλλά η μαμά ήταν μια χαρά» ήταν τα λόγια της κόρης της Ινές, που μαζί με τις αδερφές της Κάρλα, Δελφίνα και Ρίτα τη φροντίζουν.

«Ξεπέρασε την ασθένεια και νομίζαμε ότι το χειρότερο είχε τελειώσει. Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο άρχισε να έχει κάποια δέκατα και αυτή τη φορά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για 18 ημέρες. Γιατροί και νοσηλευτές μας ενημέρωναν καθημερινά, δηλώνοντας έκπληκτοι από τη δύναμη της» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η κόρη της.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε η 101 χρονών ηλικιωμένη λένε για αυτή: «Είναι αδύνατο να ξεχάσουμε τη γιαγιά Μαρία - λένε οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο - Ισχνή και εύθραυστη στην εμφάνιση, με ήπια συμπτώματα και σιδερένιο χαρακτήρα. Δεν είχε καν προβλήματα αναπνοής. Η νοσηλεία ήταν κάτι περισσότερο από προληπτική».

Στην συνέχεια κι αφού μολύνθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έκανε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό, με συνέπεια να επιστρέψει στο γηροκομείο. Στα τέλη Οκτωβρίου, η οικογένεια της δέχτηκε ένα απίστευτο τηλεφώνημα: «Μας κάλεσαν από το γηροκομείο και μας ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια ενός τσεκ-απ σε όλους τους τροφίμους είχε η μητέρα μας βρεθεί ξανά θετική, η μόνη σε ολόκληρη τη δομή και αυτή τη φορά εντελώς ασυμπτωματική, σε καλή κατάσταση, όπως πάντα! Ακόμα και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν» αναφέρει η κόρη της Ινές.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους εξηγούν πως τα περιστατικά επαναμόλυνσης μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια επιχρίσματα να έδωσαν ένα ψευδώς αρνητικό τεστ, με δεδομένο πως το ιικό φορτίο ήταν τόσο χαμηλό που είχε σαν συνέπεια να μην ανιχνευτεί ή πιο απλά ένα υπόλλειμμά του γονιδιώματος του ιού παρέμεινε στους βλεννογόνους της και ανιχνεύτηκε εκ νέου στα τέλη Οκτωβρίου.

«Υπήρξαν αρκετά περιστατικά αρνητικών τεστ σε ασθενείς, που είχαν γιατρευτεί από τον ιό και ακολούθησε ένα θετικό τεστ, για έναν από τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ραφαέλο στο Μιλάνο Κάρλο Σινιορέλι. Υπάρχουν όμως και γεγονότα που μερικές φορές, ούτε η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει όπως είναι η εντυπωσιακή αυτή δύναμη της ηλικιωμένης γυναίκας.

Η 101 χρονών Μαρία, όταν βγήκε από το νοσοκομείο δεν δίστασε από την πλευρά της να ζητήσει την ανταμοιβή της, για το γεγονός ότι νίκησε τον κορωνοϊό ξανά. Ποια ήταν αυτή; Ένα κίτρινο ριζότο με πολέντα. «Δεν έχασε ποτέ την όρεξη της, και ως νέας ήταν παράδειγμα υγείας» είπε για την ίδια η κόρη της Ινές, η οποία στην συνέχει τόνισε μεταξύ άλλων: «Το φάρμακό της ήταν πάντα η σκληρή δουλειά. Τώρα περιμένουμε να την αγκαλιάσουμε σύντομα γιατί δεν την έχουμε δει επί δύο μήνες λόγω του ιού. Μας στέλνουν φωτογραφίες της, αλλά δεν μπορούμε να της μιλήσουμε γιατί δυστυχώς, η μαμά δεν ακούει και δεν μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News