"Καλώς ήρθατε πρόσφυγες" φωνάζει η Ευρώπη

 

Η Ευρώπη διχάζεται για μία ακόμη φορά… Στους κεντρικούς δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων εκφράστηκε το Σάββατο ο διχασμός της «γηραιάς ηπείρου¨ για την προσφυγική κρίση. Από το Λονδίνο ως την Κοπεγχάγη χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν μεγαλύτερη γενναιοδωρία προς τους πρόσφυγες, ενώ στη Βαρσοβία και την Πράγα χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν με το αντίθετο αίτημα. Η εισροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν σταματά: 9.000 πρόσφυγες έφτασαν νωρίς χθες βράδυ στο Μόναχο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανέμεναν να υποδεχθούν «έως 13.000» συνολικά μέχρι το τέλος της ημέρας.  Πίσω από πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» ή «η ζωή των προσφύγων μετρά», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν στο Λονδίνο από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να υιοθετήσει μια πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική.  Η πρώτη κίνηση του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν να συμμετάσχει στη διαδήλωση αυτή, αφού κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερη «συμπόνια».  Υπό την πίεση της κοινής γνώμης ο Κάμερον ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι η Βρετανία θα δεχθεί 20.000 πρόσφυγες τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως πολλοί διαδηλωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι ανεπαρκής.

Στη Δανία, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να περιορίσουν την εισροή προσφύγων, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη και εκατοντάδες άλλοι σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας υπέρ των προσφύγων.  Πολλές χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης, χίλιοι στην Στοκχόλμη, άλλοι τόσοι στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής Σύρων προσφύγων κοντά στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί 24.000 πρόσφυγες μέχρι την επόμενη χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές – 10.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές--  συγκεντρώθηκαν στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Το Ισλάμ είναι ο θάνατος της Ευρώπης». Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές δήλωσαν Καθολικοί που διαφωνούν με την εγκατάσταση μουσουλμάνων στη χώρα και ξεκίνησαν τη συγκέντρωσή τους με μια προσευχή στην Παρθένο Μαρία.

Παρόμοιες διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγιναν επίσης στην Πράγα της Τσεχίας, όπου οι συμμετέχοντες κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ΕΕ, και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Και στις τρεις πόλεις είχαν οργανωθεί ταυτόχρονα και κινητοποιήσεις υπέρ των προσφύγων, οι οποίες όμως συγκέντρωσαν πολύ λιγότερο κόσμο.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, όπως προτείνουν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επικρίνεται σφόδρα για τη σκληρή στάση που τηρεί απέναντι στους μετανάστες, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι θα φιλοξενούσε στο σπίτι του μια οικογένεια προσφύγων αν ήταν σίγουρος ότι αυτό δεν θα ενθάρρυνε και άλλους να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη. Όταν ρωτήθηκε από τη γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild αν θα έδινε στέγη σε μια οικογένεια προσφύγων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απάντησε: "Ναι, εάν οι μετανάστες δεν το θεωρήσουν ως ενθαρρυντικό σημάδια για να έρθουν στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φρόνιμο αυτή τη στιγμή". Ο Ορμπάν υποστήριξε ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του βοηθούν ενεργά τους πρόσφυγες. Σημείωσε όμως ότι στις 15 Σεπτεμβρίου τα σύνορα κλείνουν (σ.σ. μέχρι τώρα έχουν περάσει τα σύνορα περισσότεροι από 170.000) καθότι οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ευρώπη για να ζήσουν με ασφάλεια αλλά γιατί θέλουν "έναν γερμανικό ή ίσως σουηδικό τρόπο ζωής" και ότι "οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία δεν είναι αρκετά καλές για αυτούς".

Στη Γερμανία, την πρωταθλήτρια στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, με 450.000 να έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς, η κινητοποίηση ήταν σαφώς πιο χαλαρή. Αναμένεται ως το τέλος του 2015 να δεχτεί περισσότερους από 800.000 και η Καγκελάριος Μέρκελ προειδοποιεί τις γυναίκες μετανάστες να μάθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα γερμανικά για να μπορέσουν να ενσωματωθούν καλύτερα στην νέα πραγματικότητα. Μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ της καλύτερη υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και σχεδόν 2.748 έχουν πνιγεί ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.  Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι Σύροι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα τους και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Συρίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του από το 2011.

Πηγή: ΒΗΜΑ, ΑΠΕ _ ΜΜΕ 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News