«Καμπανάκι» για τα κουδούνια

Δεν είναι λίγες οι εικόνες που βλέπουμε βοοειδή και δη αγελάδες να περιφέρονται σε φάρμες των Άλπεων έχοντας κρεμασμένα στο λαιμό τους κουδούνια βάρους 5,5 κιλών… Εικόνες που μπορεί να φαίνονται γραφικές αλλά όπως αποδεικνύεται εγκυμονούν κινδύνους. Και όχι μόνο για τους …γείτονες.  Πρόσφατη μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, στη Ζυρίχη, αφού έγιναν εξετάσεις σε περισσότερες από 100 αγελάδες, οι οποίες έφεραν στο λαιμό τους κουδούνια βάρους 5,5 κιλών, σε δεκάδες αγροκτήματα της χώρας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βοοειδή ενδέχεται να χάσουν την ακοή τους, που είναι πιο ευαίσθητη από αυτή των ανθρώπων, εξαιτίας του ήχου της καμπάνας. Τα επίπεδα του ήχου από τα κουδούνια μπορούν να φτάσουν τα 113 ντεσιμπέλ, που αντιστοιχεί στον θόρυβο που παράγει ένα αλυσοπρίονο, τη στιγμή που νόμιμο όριο στην Ελβετία θεωρούνται τα 85 ντεσιμπέλ.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες που φορούσαν κουδούνια, μασούσαν την τροφή τους για λιγότερη ώρα, σε σύγκριση με τα ζώα που δεν κουβαλούσαν κάποιο καμπανάκι, σύμφωνα με την ελβετική «Schweiz Am Sonntag». Η έρευνα δεν προσδιόρισε πάντως αν, πέρα από τον ήχο τους, και το βάρος των κουδουνιών έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνήθειες των βοοειδών.

Σύμφωνα με το Fox News και τον τοπικό Τύπο, ακτιβιστές ζητούν εδώ και καιρό την απαγόρευση των κουδουνιών. Κάτι που έχει συμβεί από το 2012 στην Αυστριακή πλευρά των Άλπεων. Δικαστήριο στην Αυστρία είχε απαγορεύσει τα κουδούνια στις αγελάδες όχι γιατί ενδιαφέρονταν για την υγεία των βοοειδών, αλλά γιατί οι γείτονες δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Τι αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Ερικ Κουντεγκράμπερ; «Τα βοοειδή εκτρέφονται σε αγροτική περιοχή, με διάσπαρτα κτίρια, μέσα σε περιφραγμένο λιβάδι και τα ζώα προκαλούν δυνατό θόρυβο το βράδυ, που διαταράσσει το νυχτερινό ύπνο των γειτόνων ». Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης είχε υποστηρίξει ότι ήταν κομμάτι της παράδοσης και γενικά είχαν μια ηρεμιστική επίδραση…