Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚαναδάς: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πεζούς -...

Καναδάς: 10 νεκροί και 15 τραυματίες από πτώση οχήματος σε πεζούς – συνελήφθη ο οδηγός

|

O “μακελάρης” χτυπούσε πεζούς με το βαν επί ενάμισι χιλιόμετρο – «φρικτή τραγωδία», η έκφραση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, ο Ραλφ Γκούντεϊλ.

Απίστευτη τραγωδία τα ξημερώματα στον Καναδά…. Ένας 25χρονος στο τιμόνι ενός λευκού νοικιασμένου βαν το έριξε πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο του Τορόντο, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά.  Επρόκειτο για μια «φρικτή τραγωδία», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά, ο Ραλφ Γκούντεϊλ.

Τι συνέβη

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών: κατ’ αυτήν, φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς. Τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε ότι ο οδηγός έμοιαζε να χτυπάει τους πεζούς εσκεμμένα, τον έναν μετά τον άλλον, επί ενάμισι χιλιόμετρο.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Ο απολογισμός

Ενώ αρχικά έκανε λόγο για 8 ως 10 πεζούς που είχαν χτυπηθεί από το βαν, η αστυνομία δημοσιοποίησε στο τέλος της ημέρας έναν πολύ βαρύ απολογισμό: 10 νεκροί, 15 τραυματίες, από τους οποίους πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας Sunnybrook και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας…   Οι σοροί των θυμάτων, καλυμμένες με πορτοκαλί κουβέρτες, ήταν διεσπαρμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Η αστυνομία συνέχιζε την προσπάθεια αναγνώρισής τους αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο οδηγός

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του βαν είναι ο Άλεξ Μινασιάν, 25 ετών, κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο. Σύμφωνα με τις αρχές, η ανάκριση του Μινασιάν θα επιτρέψει να εξακριβωθεί «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του: αν δηλαδή επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, πράξη ενός ψυχικά διαταραγμένου ανθρώπου ή κάτι άλλο. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα κίνητρα του οδηγού. Ο νεαρός ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Σκότωσέ με»

Τη στιγμή της σύλληψής του, κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, κραυγάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, αποκρίθηκε «δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο αστυνομικός επαινέθηκε από πολλούς στον Καναδά για την αυτοσυγκράτηση και την ωριμότητα που έδειξε.

«Μεμονωμένη ενέργεια»

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση».  «Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε στάδιο στο οποίο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καμιά περαιτέρω πληροφορία», είπε ο Γκούντεϊλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η αστυνομία διενεργεί προφανώς εξονυχιστική έρευνα για να εξακριβωθεί τι συνέβη και γιατί συνέβη, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων». Πάντως, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και με βάση «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας εκτίμησε ότι τα «φρικτά γεγονότα» δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια».  Εμμέσως, ο Γκούντεϊλ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος, τζιχαντιστής. 

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας Ryder System Inc επιβεβαίωσε ότι ένα από τα φορτηγάκια που νοίκιαζε ενεπλάκη στο συμβάν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις καναδικές αρχές.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων με τη χρήση αυτοκινήτων ως όπλων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διαπράχθηκε στη Νέα Υόρκη την 31η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως όπλα. 

Τζιχαντιστικές επιθέσεις έχουν ήδη διαπραχθεί στον Καναδά, αν και ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρός. Τον Οκτώβριο, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν αστυνομικό πριν χτυπήσει και τραυματίσει τέσσερις πεζούς με φορτηγάκι στο Έντμοντον, στον δυτικό Καναδά. Τον Οκτώβριο του 2014, ένας Καναδός είχε χτυπήσει δύο στρατιωτικούς με το αυτοκίνητό του μέσα σε χώρο στάθμευσης, σκοτώνοντας τον έναν. Ο άνδρας κατόπιν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών όταν αποπειράθηκε να τους επιτεθεί με μαχαίρι.

Το Τορόντο φιλοξενεί τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, η δεύτερη ημέρα της οποίας διεξαγόταν τη Δευτέρα στο Ιντερκοντινένταλ του Τορόντο, που απέχει περίπου 30 χλμ. από τη συμβολή των οδών Γιανγκ και Φιντς, όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες