Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚίνα - Κορωνοϊός: Αγγίζουν τους 1700 οι νεκροί, στη καραντίνα και τα...

Κίνα – Κορωνοϊός: Αγγίζουν τους 1700 οι νεκροί, στη καραντίνα και τα …χαρτονομίσματα

|

Η Κινέζικη Κυβέρνηση προχωρεί σε δραστικά μέτρα καθότι μπαίνουν σε καραντίνα και τα χαρτονομίσματα – Στους 1665 οι νεκροί  – τι συμβαίνει στο κρουαζερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται στην Ιαπωνία 

Μπαίνουμε σε κατάσταση πανικού ή μήπως όχι; Ο Κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται αφήνοντας πίσω του … πτώματα (φτάσαμε αισίως στους 1700) και η Κυβέρνηση της Κίνας προχώρησε σε μία δραστική κίνηση…  Βάζει σε καραντίνα και τα … χαρτονομίσματα.  Η κυβέρνηση σταμάτησε τη μεταφορά και κατανομή παλιών χαρτονομισμάτων σε όλες τις επαρχίες, ανακοίνωσε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Φαν Γιφέι. Επιπλέον, ενισχύθηκαν τα μέτρα για την απολύμανση των παλιών χαρτονομισμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κοροναϊού. 

«Τα χρήματα από τις περιοχές- κλειδιά που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό θα απολυμανθούν με υπεριώδεις ακτίνες, ή θα μπουν σε υψηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 14 ημέρες, προτού διανεμηθούν ξανά», δήλωσε ο Φαν Γιφέι, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε ό,τι αφορά τα μετρητά που κυκλοφορούν σε λιγότερο επικίνδυνες περιοχές, αυτά μπαίνουν σε «καραντίνα» για μία εβδομάδα. Την ίδια ώρα, οι αρχές έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να διαχωρίζουν τα χρήματα που προέρχονται από νοσοκομεία και αγορές τροφίμων. Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα έστειλε 600 δισ. γιουάν (85,9 δισεκατομμύρια δολάρια) νέα χαρτονομίσματα στη Χουμπέι, την επαρχία που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας. 

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν… Ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κορωνοϊός πλησίασε σήμερα τους 1.700, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας της Γαλλίας ότι καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός εξαιτίας του COVID-19 εκτός Ασίας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα — πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο — η πλειονότητα των οποίων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης από τον Δεκέμβριο.

Η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον θάνατο κινέζου τουρίστα 80 ετών το βράδυ της Παρασκευής. Νοσηλευόταν στη Γαλλία από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο θάνατος είναι «ο πρώτος εκτός της Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη», διευκρίνισε η υπουργός. Εξάλλου οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες Σάββατο, τα 1.843 στη Χουμπέι, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500. Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη συναπτή ημέρα.

Ενώ η Χουμπέι παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο επί τρεις εβδομάδες και πολλές πόλεις της ανατολικής Κίνας επιβάλλουν δραστικά μέτρα περιορισμού, το Πεκίνο με τη σειρά του ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή πως ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Η κινεζική πρωτεύουσα πλέον υποχρεώνει όλους όσοι φθάνουν σε αυτήν να επιβάλλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται, ανέφερε η Ημερησία του Πεκίνου, επίσημη εφημερίδα. Η δραστηριότητα στην πόλη συνεχίζει να έχει παραλύσει και πολλές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπολογιστών.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού, κατά τις παραταθείσες διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έγιναν περίπου 283 εκατομμύρια μετακινήσεις μεταξύ της 25ης Ιανουαρίου και της 14ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Λίου Σιαομίνγκ.

Το Κρουαζιερόπλοιο του τρόμου 

Η επιδημία που προκαλεί ο COVID-19 κρατά τον κόσμο όλο σε συναγερμό, καθώς σχεδόν 600 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε περίπου τριάντα χώρες. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή το πρώτο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο. Πάντως η βασική εστία μόλυνσης εκτός Κίνας συνεχίζει να είναι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας: έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, ανάμεσά τους 70 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συνολικά 3.711 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Αυτό το κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Ανάγκη αποφυγής της «υστερίας»

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Τζονγκ Νανσάν, κινέζος επιδημιολόγος, βετεράνος του αγώνα εναντίον του κοροναϊού που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) το 2002 και το 2003, προέβλεψε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα καταγραφεί περί «τα μέσα ή τα τέλη του Φεβρουαρίου».

Πολύ πιο επιφυλακτικός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) υπογράμμισε πως είναι ακόμα «πάρα πολύ νωρίς» για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμενόταν στο Πεκίνο διεθνής ομάδα ειδικών του ΠΟΫ για μια κοινή αποστολή με κινέζους γιατρούς.

Θα γίνουν επιθεωρήσεις στο πεδίο, θα αξιολογηθούν τα μέτρα πρόληψης, θα γίνουν επισκέψεις σε κέντρα έρευνας και θα συνταχθούν συστάσεις για τον περιορισμό της επιδημίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Υγείας Μι Φενγκ.

«Η Κίνα κέρδισε χρόνο για τον υπόλοιπο κόσμο», αλλά «δεν ξέρουμε πόσο χρόνο», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε ομιλία του χθες στο Μόναχο, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Και πρόσθεσε «Ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις, όλες τις εταιρείες και όλα τα μέσα ενημέρωσης να συνεργαστούν μαζί μας για να διατηρήσουμε το απαιτούμενο επίπεδο συναγερμού χωρίς να ενισχύουμε τις φλόγες της υστερίας».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Σαντορίνη – ΔΕΥΑΘ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Περίσσα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Περίσσας, λόγω νέας σύνδεσης Αποχέτευσης

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ακυρώθηκε η απογευματινή πτήση της Olympic Air, προσγειώθηκε αυτό της Sky Express

Προσγειώθηκε με δυσκολία η απογευματινή πτήση της Sky Express - Ακυρώθηκε και η απογευματινή της Olympic Air

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος