Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή"Κλείνει" ο Βόσπορος για τα ρωσικά πλοία

“Κλείνει” ο Βόσπορος για τα ρωσικά πλοία

|

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη Τουρκία να κλείνει το Βόσπορο για τα ρωσικά πλοία τη στιγμή που ο Πούτιν τον κατηγορεί για λαθρεμπόριο πετρελαίου 

Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, δεκάδες πλοία περιμένουν για ώρες κοντά στα Στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως από την Τουρκία, ώστε να διέλθουν από τα Στενά. Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, σε μια σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι τουρκικές αρχές έχουν δημιουργήσει εμπόδια στα ρωσικά πλοία που διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, με αποτέλεσμα δεκάδες ρωσικά πλοία να είναι σε αναμονή.

Ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού του ρωσικού ναυτικού Βίκτορ Κραβσένκο, ανέφερε στο ΡIA Novosti ότι μια ενδεχόμενη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας να επιβάλει στα ρωσικά πλοία παύση διέλευσης από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία, είπε ο κ. Κραβσένκο, δεν θα κλείσει τα Στενά με τα ρωσικά σκάφη εν πλω προς τη Συρία, γιατί αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του Montreux, ειδικότερα, – ένα έγγραφο που υπεγράφη εκείνη την εποχή από τις περισσότερες χώρες..».

Η Σύμβαση του Montreux ( Μοντρέ) του 1936 σχετικά με το καθεστώς των Στενών, ρυθμίζει τη διέλευση των στρατιωτικών και πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, μέρα- νύχτα, με οποιαδήποτε σημαία και με οποιοδήποτε είδος του φορτίου, χωρίς διατυπώσεις». Όσον αφορά στα πολεμικά πλοία, σύμφωνα πάντα με την Σύμβαση του Μοντρέ, σε περιόδους ειρήνης, η Τουρκία οφείλει να επιτρέπει τη διέλευση μικρών και μεσαίων πλοίων, όλων των εθνικοτήτων.

Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας, (συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα η Ρωσία) μπορούν να πλοηγούν πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κατηγορίας, μέσω των Στενών, «υπό τον όρο ότι τα σκάφη αυτά περνούν μέσα από τα Στενά μεμονωμένα, συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά». Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα πρέπει να αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Η Τουρκία εισάγει παράνομα πετρέλαιο από την Συρία»

Σε βαριές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας προχώρησε ο Βλαντιμίν Πούτιν από το Παρίσι όπου βρίσκεται για την διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως η Ρωσία έχει βάσιμες υποψίες ότι η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία συνέβη για να συνεχίσουν γίνονται παράνομες παραδόσεις πετρελαίου από τη Συρία στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τόνισε πως δεν συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: «Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της».

Παράλληλα ο Πούτιν τόνισε πως η οικονομική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται. «Πρόσφατα λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας. Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων (σ.σ. ρωσοτουρκικών) για αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. «Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους Τούρκους ομολόγους μας», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης με τους ομολόγους του από το Περού, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Νότιο Κορέα, το Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες απόψεις για την επίλυση της συριακής κρίσης. Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως: «Συζητήσαμε κυρίως για τη Συρία και το πού πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής μας. Η συζήτηση περιστράφηκε σε έναν κατάλογο οργανώσεων που θεωρούμε τρομοκρατικές, έναν κατάλογο οργανώσεων που εκπροσωπούν το “υγιές” κομμάτι της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και τις τακτικές των κοινών μας ενεργειών στο πολιτικό πεδίο. Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ πως υπάρχει μια κατανόηση για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε», σημείωσε.

Ερντογάν: Αν βρεθούν αποδείξεις, θα παραιτηθώ

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ανήθικες» τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι αν βρεθούν αποδείξεις τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα. «Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες», υπογράμμισε και συνέχισε: «Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν αυτοί που θα τα βρουν».

Πηγή: Koolnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί