Κοινοβούλιο εν πλω

Από την ημέρα που οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους προχώρησαν στην εγκατάσταση της Δημοκρατίας στην Λιβύη, με την εκτέλεση του Μουαμάρ αλ Καντάφι, η πλούσια χώρα της Βόρειας Αφρικής πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αποτέλεσμα; Πριν από ημέρες εβδομάδας η κυβέρνηση της Λιβύης ναύλωσε το πλοίο «Έλυρος» που κάλυπτε την γραμμή Πειραιάς - Κρήτη προκειμένου να στεγάσει μέσα το κοινοβούλιο (!!!) Όλες οι εργασίες της βουλής πραγματοποιούνται μέσα στο πλοίο, ενώ ταυτόχρονα οι οικογένειες των βουλευτών ζουν σε αυτό. Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς και απασχόλησαν και την βρετανική εφημερίδας Guardian, ενώ η ΑΝΕΚ επιβεβαιώνει πως το πλοίο έχει ναυλωθεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

«Το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το «Έλυρος», με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος» γράφει η Guardian. Kαθώς οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει την Τρίπολη και το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης ενώ η Ντέρνα ανακηρύχθηκε ισλαμικό χαλιφάτο. Παρόλα αυτά,  το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό. Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Το «Έλυρος» μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο για την κυβέρνηση της χώρας, ο στρατηγικός χώρος για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Οι σκηνές που περιγράφει η βρετανική εφημερίδα μέσα στο πλοίο είναι μοναδικές: Η μελαγχολία είναι διάχυτη. Μία κυλιόμενη σκάλα, που λειτουργεί μόνο για τους υψηλούς προσκεκλημένους, οδηγεί στα εστιατόρια και τα μπαρ. Τα φώτα πολλά, οι άνθρωποι ελάχιστοι. Τα παιδιά των βουλευτών παίζουν στους διαδρόμους την ώρα που οι αξιωματούχοι και οι σύζυγοί τους πίνουν χυμό πορτοκάλι και Pepsi, τα ποτά που σερβίρει το πλήρωμα. Και όπως παραδέχεται Έλληνας καμαρώτος του πλοίου: «Είναι ασυνήθιστο. Οι Λίβυοι είναι πολύ ευγενικοί. Είμαστε εδώ μία εβδομάδα, μπορεί να μείνουμε μήνες, δεν ξέρουμε».

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος Αυγούστου, η ΑΝΕΚ ενημέρωνε με ανακοίνωσή της τους επιβάτες για την αντικατάσταση του «Έλυρος» από το 'Κρήτη ΙΙ' για το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ή να διευκρινίζονται οι λόγοι για τους οποίους το νεότευκτο σκάφος αποσύρεται από τη γραμμή των Χανίων, στην οποία εκτελούσε δρομολόγια. Και μιλώντας για το πλοίο να σημειώσουμε ότι εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008 στο λιμάνι της Σούδας. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 2.000 επιβάτες, 110 φορτηγά οχήματα ευρωπαϊκών διαστάσεων και 55 Ι.Χ. ή 650 Ι.Χ. σε τρία μεγάλης χωρητικότητας γκαράζ. Το μήκος του φτάνει τα 192 μέτρα και το πλάτος του τα 27, διαθέτει 850 κρεβάτια. Οι μηχανές του είναι τύπου Pielstick, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του αγγίζει τους 24 κόμβους.  Το όνομά του πλοίου προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία πόλη των Χανίων, η οποία κατά την κλασική περίοδο από το 500 έως το 350 π.Χ αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News