Κυκλάδες - Αμοργός: Το σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας με βάση τη "Γαλάζια Πατρίδα"

Πως το είχε πει ο Τζιχάντ Γιαϊτζί… Ο απόστρατος αντιναύαρχος. Ο άνθρωπος πίσω από τη «Γαλάζια πατρίδα" μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα "Καθημερινή" σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου; «Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις».

Ε' τώρα ήρθε η ώρα των πράξεων. Από έναν απλό χάρτη στο γραφείο του, έχουμε το χάρτη στο google maps... Το Κέντρο Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης δεν έχασε χρόνο.... Και ιδού

Στον χάρτη εμφανίζεται το Αιγαίο διχοτομημένο. Τα νησιά χωρίζονται σε κατηγορίες με ξεκάθαρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά:

- Ελληνικά νησιά (Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη) με σημείο αναφοράς την Αμοργό...

- Νησιά που δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και είναι στρατικοποιημένα κατά παράβασή της (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Σάμος).

- Νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ιταλία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης (Δωδεκάνησα).

- Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα EGAYDAAK και σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η κυριαρχία τους δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με Συνθήκες.

Παράλληλα παρουσιάζεται η αυθαίρετη χάραξη θαλάσσιων συνόρων με το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και η πρόταση Γιαϊτζί για ορισμό ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, σε βάρος της Κύπρου. Το ίδιο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο χάρτης του «θεωρητικού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποδίδει 462.000 χλμ θαλάσσιας έκτασης στην Τουρκία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά.

Η ερμηνεία της Τουρκίας, βασίζεται στον ισχυρισμό πως διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή, αν και αυτό σαφώς και δεν ισχύει. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στον διαδραστικό χάρτη του Γιαϊτζί, «πανηγυρίζοντας» πως αναρτήθηκε στο… Google.

Κι εμείς περιμένουμε από την Ευρώπη να πάρει θέση ... Και πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι ...τράβηξε το αυτί του Ερντογάν. Την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος - δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ζητάει από την Ευρώπη να μην ακούει δύο από τα πρώτα ιστορικά της μέλη... Την Ελλάδα και την Κύπρο και να μην τα κακομαθαίνει... Αλλά πως να αντιδράσει η Γερμανία όταν ο βασικός της αγοραστής σε όπλα είναι η Τουρκία; Πως να αντιδράσει η Γερμανία όταν το 30% των κατοίκων της είναι τουρκικής καταγωγής; Πως να αντιδράσουν Γάλλοι και Ισπανοί όταν οι τράπεζες τους έχουν άμεση σχέση με το χρέος της Τουρκίας; ...

Με πληροφορίες από την rodiaki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News