Λόγω θρησκείας πνίγουν μετανάστες

Ηταν όλοι τους Αφρικανοί, έφυγαν όλοι μαζί από τη Μαύρη Ηπειρο, αψηφώντας τα κύματα της Μεσογείου, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Ευρώπη. Μεσοπέλαγα, όμως, κάποιοι από αυτούς ρίχτηκαν στη θάλασσα από συνταξιδιώτες τους, ύστερα από έναν καβγά για θρησκευτικές διαφορές και πολύ πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους, καθώς έως αργά χθες βράδυ αγνοούνταν.

Το διπλά ανατριχιαστικό περιστατικό έλαβε χώρα στον πορθμό της Σικελίας, μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Παλέρμο, 15 άνδρες από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι και τη Σενεγάλη συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έριξαν στη θάλασσα 12 άλλους από τη Νιγηρία και την Γκάνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, οι δράστες ήταν μουσουλμάνοι και έριξαν στη θάλασσα τους άτυχους συνεπιβάτες τους που ήταν χριστιανοί, ύστερα από αντιπαράθεση λόγω διαφορετικών θρησκευτικών δοξασιών. Το πλοίο μετέφερε περί τους 100 πρόσφυγες και είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη.

Σε ένα άλλο, εντελώς ανεξάρτητο επεισόδιο, λαστιχένια βάρκα που είχε αποπλεύσει επίσης από τη Λιβύη και είχε προορισμό την Ιταλία ανετράπη, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 41 πρόσφυγες, σύμφωνα με μαρτυρίες τεσσάρων συντρόφων τους που διασώθηκαν.Οι διασωθέντες περιέγραψαν πώς το μικρό φουσκωτό, με 45 ανθρώπους, ανετράπη λόγω της θαλασσοταραχής στα ανοιχτά της Σικελίας. Περισυνελέγησαν από σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, που τους μετέφερε στο λιμάνι Ρέτζιο της Καλαβρίας.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους 400 πρόσφυγες που φέρεται να επέβαιναν σε σκάφος με προορισμό τις ιταλικές ακτές, συνεχίζουν να αγνοούνται από την Κυριακή. Παρά τις έρευνες από αέρος και θαλάσσης, κανένα ίχνος των αγνοουμένων δεν είχε εντοπισθεί έως χθες βράδυ. «Τα αεροσκάφη αλλά και οι ακταιωροί μας δεν έχουν εντοπίσει κανένα ίχνος από τους περισσότερους από 400 αγνοουμένους», είπε χθες ο εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, κυβερνήτης Μαρίνι.

Εντονες επικρίσεις για την ολιγωρία των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών εξέφραζαν χθες ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας τις διαφορές στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, με εκείνη του 2013. Τον Οκτώβριο του 2013, η συγκίνηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από το δράμα της Λαμπεντούζα, όπου 366 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση μικρού σκάφους, είχε συνέπεια την άμεση λήψη δραστικών μέτρων.

Η «επιχείρηση Mare Nostrum» είχε οδηγήσει στην ανάπτυξη σημαντικών αεροναυτικών μέσων για τον εντοπισμό και τη διάσωση μικρών σκαφών προσφύγων, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Ο υψηλός της προϋπολογισμός, όμως, που έφθανε τα 9 εκατ. ευρώ μηνιαίως και οι πολιτικές αντιδράσεις που αυτή προκαλούσε στην Ιταλία, οδήγησε την κυβέρνηση Ρέντσι στην αντικατάστασή της με τη μικρότερης κλίμακας «επιχείρηση Τρίτων», μηνιαίου προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.

Για τη «Mare Nostrum», το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανέπτυξε ένα αμφίβιο σκάφος διοίκησης, ικανό να λειτουργεί ως πλωτό νοσοκομείο, δύο φρεγάτες και δύο κορβέτες περιπολίας και τέσσερα ελικόπτερα παντός καιρού, επίσης μία ομάδα ειδικών αποστολών, για πραγματοποίηση νηοψιών και τρία επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης. Αντίθετα, η περιορισμένης κλίμακας «επιχείρηση Τρίτων» αφορά δύο επανδρωμένα αεροσκάφη, τρεις ακταιωρούς του ιταλικού Λιμενικού Σώματος και συρρικνωμένη ομάδα επτά μελών των ειδικών δυνάμεων της ακτοφυλακής, για ιατρική βοήθεια και νηοψίες σκαφών προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ