Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΛόγω θρησκείας πνίγουν μετανάστες

Λόγω θρησκείας πνίγουν μετανάστες

|

Απίστευτη αποκάλυψη στην Ιταλία όταν έγινε γνωστό ότι Μουσουλμάνοι μετανάστες έριξαν στη θάλασσα συνταξιδιώτες τους γιατί ήταν Χριστιανοί 

Ηταν όλοι τους Αφρικανοί, έφυγαν όλοι μαζί από τη Μαύρη Ηπειρο, αψηφώντας τα κύματα της Μεσογείου, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Ευρώπη. Μεσοπέλαγα, όμως, κάποιοι από αυτούς ρίχτηκαν στη θάλασσα από συνταξιδιώτες τους, ύστερα από έναν καβγά για θρησκευτικές διαφορές και πολύ πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους, καθώς έως αργά χθες βράδυ αγνοούνταν.

Το διπλά ανατριχιαστικό περιστατικό έλαβε χώρα στον πορθμό της Σικελίας, μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας. Οπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Παλέρμο, 15 άνδρες από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι και τη Σενεγάλη συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έριξαν στη θάλασσα 12 άλλους από τη Νιγηρία και την Γκάνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, οι δράστες ήταν μουσουλμάνοι και έριξαν στη θάλασσα τους άτυχους συνεπιβάτες τους που ήταν χριστιανοί, ύστερα από αντιπαράθεση λόγω διαφορετικών θρησκευτικών δοξασιών. Το πλοίο μετέφερε περί τους 100 πρόσφυγες και είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη.

Σε ένα άλλο, εντελώς ανεξάρτητο επεισόδιο, λαστιχένια βάρκα που είχε αποπλεύσει επίσης από τη Λιβύη και είχε προορισμό την Ιταλία ανετράπη, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 41 πρόσφυγες, σύμφωνα με μαρτυρίες τεσσάρων συντρόφων τους που διασώθηκαν.Οι διασωθέντες περιέγραψαν πώς το μικρό φουσκωτό, με 45 ανθρώπους, ανετράπη λόγω της θαλασσοταραχής στα ανοιχτά της Σικελίας. Περισυνελέγησαν από σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, που τους μετέφερε στο λιμάνι Ρέτζιο της Καλαβρίας.

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους 400 πρόσφυγες που φέρεται να επέβαιναν σε σκάφος με προορισμό τις ιταλικές ακτές, συνεχίζουν να αγνοούνται από την Κυριακή. Παρά τις έρευνες από αέρος και θαλάσσης, κανένα ίχνος των αγνοουμένων δεν είχε εντοπισθεί έως χθες βράδυ. «Τα αεροσκάφη αλλά και οι ακταιωροί μας δεν έχουν εντοπίσει κανένα ίχνος από τους περισσότερους από 400 αγνοουμένους», είπε χθες ο εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, κυβερνήτης Μαρίνι.

Εντονες επικρίσεις για την ολιγωρία των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών εξέφραζαν χθες ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας τις διαφορές στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, με εκείνη του 2013. Τον Οκτώβριο του 2013, η συγκίνηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης από το δράμα της Λαμπεντούζα, όπου 366 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά τη βύθιση μικρού σκάφους, είχε συνέπεια την άμεση λήψη δραστικών μέτρων.

Η «επιχείρηση Mare Nostrum» είχε οδηγήσει στην ανάπτυξη σημαντικών αεροναυτικών μέσων για τον εντοπισμό και τη διάσωση μικρών σκαφών προσφύγων, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Ο υψηλός της προϋπολογισμός, όμως, που έφθανε τα 9 εκατ. ευρώ μηνιαίως και οι πολιτικές αντιδράσεις που αυτή προκαλούσε στην Ιταλία, οδήγησε την κυβέρνηση Ρέντσι στην αντικατάστασή της με τη μικρότερης κλίμακας «επιχείρηση Τρίτων», μηνιαίου προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ.

Για τη «Mare Nostrum», το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανέπτυξε ένα αμφίβιο σκάφος διοίκησης, ικανό να λειτουργεί ως πλωτό νοσοκομείο, δύο φρεγάτες και δύο κορβέτες περιπολίας και τέσσερα ελικόπτερα παντός καιρού, επίσης μία ομάδα ειδικών αποστολών, για πραγματοποίηση νηοψιών και τρία επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης. Αντίθετα, η περιορισμένης κλίμακας «επιχείρηση Τρίτων» αφορά δύο επανδρωμένα αεροσκάφη, τρεις ακταιωρούς του ιταλικού Λιμενικού Σώματος και συρρικνωμένη ομάδα επτά μελών των ειδικών δυνάμεων της ακτοφυλακής, για ιατρική βοήθεια και νηοψίες σκαφών προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες