Μ. Βρετανία - Archie Battersbee: Κλείνει η μηχανική υποστήριξη, το αίτημα των γονιών

Αγγλία

Μετά την προχθεσινή απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τελευταίας προσπάθειας των γονιών να αναβληθεί η απόσυρση της μηχανικής υποστήριξης της ζωής του Archie, η οικογένεια θέλει τώρα να υποβάλει αίτηση στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου σε ξενώνα για τις τελευταίες του ώρες.

Η μητέρα του Hollie Dance δήλωσε ότι η απόρριψη του αιτήματός τους να μεταφερθεί ο Archie θα ήταν «απλά απάνθρωπη». Λίγο νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι νιώθει «απόλυτα απογοητευμένη» μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου το βράδυ της Τετάρτης να μην παρέμβει στην υπόθεση.

Σε δήλωσή της, είπε: «Εάν ο Archie δεν λάβει οξυγόνο, εάν και εφόσον αφαιρεθεί η υποστήριξη ζωής, θα συνεχίσω να του δίνω εγώ οξυγόνο.

Προσεύχομαι το Ανώτατο Δικαστήριο να πράξει το σωστό. Αν αρνηθούν την άδεια να τον πάμε σε ξενώνα και να του χορηγήσουν παρηγορητικό οξυγόνο, αυτό θα είναι απλώς απάνθρωπο και δεν θα έχει καμία σχέση με την "αξιοπρέπεια" του Archie.

Όλο το σύστημα στέκεται εναντίον μας. Πρέπει να γίνει μεταρρρύθμιση, ώστε να μην χρειαστεί να περάσουν άλλοι γονείς αυτό που περάσαμε εμείς. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δικαίωμα του Archie να ζει".

Οι δικηγόροι της οικογένειας είχαν περιθώριο μέχρι τις 9 το πρωί να υποβάλουν την έφεσή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να μεταφερθεί ο μικρός τους γιος από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου 

Archie Battersbee: Οι γιατροί θα κλείσουν τη μηχανική του υποστήριξη - Τι ζητούν πλέον οι γονείςΤο παιδί βρίσκεται σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητο τον Απρίλιο και κρατείται στη ζωή με συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών θεραπειών.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατάσταση του Archie είναι πολύ ασταθής για μεταφορά σε άλλο χώρο. Μάλιστα, μια ενδεχόμενη μεταφορά του με ασθενοφόρο σε διαφορετικό περιβάλλον «πιθανότατα θα επιτάχυνε την πρόωρη επιδείνωση που θέλει να αποφύγει η οικογένεια, ακόμη και με πλήρη εξοπλισμό εντατικής θεραπείας και προσωπικό στο ταξίδι».

Πάντως, εκπρόσωπος της οικογένειας είπε ότι ένας ξενώνας συμφώνησε να τον πάρει, προσθέτοντας πως οι ξενώνες είναι «σχεδιασμένοι για παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα. Ο Archie είναι τώρα προφανώς σε ανακουφιστική φροντίδα, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσει τις τελευταίες του στιγμές σε ένα ξενώνα».

Η μητέρα του παιδιού, δήλωσε ότι θέλει ο γιος της να πεθάνει «αξιοπρεπώς σε ένα ξενώνα», προσθέτοντας ότι πρέπει να «παλέψουν» για να τον βγάλουν από το νοσοκομείο. «Το μόνο πράγμα που θα πω είναι ότι του υποσχέθηκα ότι θα παλέψω μέχρι το τέλος και αυτό ακριβώς έκανα», πρόσθεσε. 

 

Ειναι μαζί μας 

Μιλώντας έξω από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου μετά την ετυμηγορία, η Hollie δήλωσε: «Οι γιατροί κάνουν λάθη. Λέω ότι έκαναν λάθος σε αυτή την περίπτωση. Είπαν ότι ο Archie θα αντέξει 24 ώρες - εδώ είναι και παλεύει ακόμα».

Η οικογένεια του Archie αγωνίζεται κατά των δικαστικών αποφάσεων σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει το κλείσιμο των μηχανημάτων υποστήριξης της ζωής του γιου τους.

Πριν από το μπλοκ του ΕΔΔΑ, η οικογένεια πέρασε από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι δικαστές είχαν επίσης συμφωνήσει ότι θα ήταν παράνομο να διατηρηθεί η θεραπεία διατήρησης στη ζωή του 12χρονου.

Είπαν ότι η συνέχιση της υποστήριξης στη ζωή θα «παρέτεινε"»μόνο τον θάνατό του, καθώς δεν υπάρχει «καμία προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης» για το εγκεφαλικά νεκρό αγόρι. Ωστόσο, η μητέρα του Archie, Hollie, ήταν ανένδοτη στο ότι ο γιος της έχει πιθανότητες επιβίωσης, λέγοντας προηγουμένως: «Ξέρω ότι ο Archie είναι ακόμα μαζί μας.

Δείχνει πολύ διαφορετικά σημάδια από αυτά που οι κλινικοί γιατροί μεταφέρουν στα δικαστήρια. Είναι πολύ κοντά μας, προοδεύει με πολλούς τρόπους».

Το χρονικό

Ήταν στις 7 Απριλίου, όταν η μητέρα του τον εντόπισε αναίσθητο μετά από ατύχημα που είχε στον σπίτι του στο Σάουθεντ του Έσσεξ. Η μητέρα του εκτιμά ότι ο 12χρονος είχε λάβει μέρος σε μια διαδικτυακή πρόκληση. Ο Archie Battersbee έπεσε σε κώμα και έκτοτε δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Οι γιατροί έκριναν ότι ο Archie Battersbee είναι εγκεφαλικά νεκρός και πρέπει να σταματήσει η μηχανική του υποστήριξη, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες. Από την άλλη, οι γονείς του υποστήριξαν ότι η διακοπή αντίκειται στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι γονείς του 12χρονου προσέφυγαν στα δικαστήρια, επιδιώκοντας τη συνέχιση της μηχανικής υποστήριξης του γιου τους, ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις συνηγορούν υπέρ της διακοπής.

Με πληροφορίες από Guardian 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News