Μ. Βρετανία - covid 19: Η V-Day και ο εμβολιασμός του William Shakespeare

. Φωτ: Reuters

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, στιγμή ωστόσο που αναμένεται να αργήσει μερικούς μήνες ακόμα.

Το πρώτο εμβόλιο έγινε στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, λίγες ημέρες πριν τα γενέθλια της. Η ηλικιωμένη κυρία, που χειροκροτήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την έξοδο της, έλαβε την πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που θα γίνουν σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους τις προσεχείς ημέρες. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είπε η κυρία Κίναν.

Το πρόσωπο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο 2ος που προσήλθε για εμβολιασμό… Και δεν είναι άλλος από τον «Μπιλ» Ουίλιαμ Σαίξπηρ Warwickshire. Όχι δεν είναι αστείο… Σίγουρα δεν στην περίπτωσή του, όλοι θα θυμούνται τον …δεύτερο και όχι τον πρώτο που έκανε το εμβόλιο στην Μεγάλη Βρετανία. Ο εμβολιασμός του 81χρονου ηλικιωμένου έγινε επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι και έγινε viral για προφανείς λόγους. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα… Στα 30 χιλιόμετρα από το σημείο που εμβολιάστηκε ο 81χρονος βρίσκεται το Στράτφορντ Αβόν, η γενέτειρα του... συνονόματού του, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος πέθανε στις 3 Μαΐου του 1616.

Φυσικά η είδηση σχολιάστηκε στο twitter με έναν χρήστη να γράφει το ευφάνταστο: "if Margaret Keenan was patient 1A, then was Shakespeare "Patient 2B or not 2B?". Aλλοι έκαναν λογοπαίγνιο με «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» (The Taming of the Shrew), μετατρέποντάς το σε... "The Taming of the Flu". Άλλος, έκανε το «Οι δύο άρχοντες της Βερόνας» (The Two Gentlemen of Verona), ως "The Two Gentlemen of Corona".
Την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι η νοσοκόμα Τζοάνα Σλόαν ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βόρεια Ιρλανδία και σε κάθε πολίτη που εμβολιάστηκε δόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό.

H σειρά των εμβολιασμών

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).
1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)
2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)
3. Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)
4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)
5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)
6. Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)
8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)
9. Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1.

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε πως υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε «η αντεπίθεση προς τον κοινό εχθρό μας, τον κορωνοϊό». Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε 12.282 νέα κρούσματα και 616 θανάτους.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / . Φωτ: Reuters

. Φωτ: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News