Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία - covid 19: Η V-Day και ο εμβολιασμός του William...

Μ. Βρετανία – covid 19: Η V-Day και ο εμβολιασμός του William Shakespeare

|

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19. Το πρώτο εμβόλιο έγινε από το NHS στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, – Ο εμβολιασμός του 81χρονου Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τα σχόλια στο διαδίκτυο

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, στιγμή ωστόσο που αναμένεται να αργήσει μερικούς μήνες ακόμα.

Το πρώτο εμβόλιο έγινε στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, λίγες ημέρες πριν τα γενέθλια της. Η ηλικιωμένη κυρία, που χειροκροτήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την έξοδο της, έλαβε την πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που θα γίνουν σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους τις προσεχείς ημέρες. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είπε η κυρία Κίναν.

Το πρόσωπο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο 2ος που προσήλθε για εμβολιασμό… Και δεν είναι άλλος από τον «Μπιλ» Ουίλιαμ Σαίξπηρ Warwickshire. Όχι δεν είναι αστείο… Σίγουρα δεν στην περίπτωσή του, όλοι θα θυμούνται τον …δεύτερο και όχι τον πρώτο που έκανε το εμβόλιο στην Μεγάλη Βρετανία. Ο εμβολιασμός του 81χρονου ηλικιωμένου έγινε επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι και έγινε viral για προφανείς λόγους. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα… Στα 30 χιλιόμετρα από το σημείο που εμβολιάστηκε ο 81χρονος βρίσκεται το Στράτφορντ Αβόν, η γενέτειρα του… συνονόματού του, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος πέθανε στις 3 Μαΐου του 1616.

Φυσικά η είδηση σχολιάστηκε στο twitter με έναν χρήστη να γράφει το ευφάνταστο: “if Margaret Keenan was patient 1A, then was Shakespeare “Patient 2B or not 2B?”. Aλλοι έκαναν λογοπαίγνιο με «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» (The Taming of the Shrew), μετατρέποντάς το σε… “The Taming of the Flu”. Άλλος, έκανε το «Οι δύο άρχοντες της Βερόνας» (The Two Gentlemen of Verona), ως “The Two Gentlemen of Corona”.
Την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι η νοσοκόμα Τζοάνα Σλόαν ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βόρεια Ιρλανδία και σε κάθε πολίτη που εμβολιάστηκε δόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό.

H σειρά των εμβολιασμών

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).
1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)
2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)
3. Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)
4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)
5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)
6. Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)
8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)
9. Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1.

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε πως υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε «η αντεπίθεση προς τον κοινό εχθρό μας, τον κορωνοϊό». Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε 12.282 νέα κρούσματα και 616 θανάτους.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / . Φωτ: Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024