Μ. Βρετανία: Χωρίς εμβόλιο "πόρτα" σε Εστίαση, Κινηματογράφο;

Την προοπτική απαγόρευσης εισόδου σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού εγείρει Βρετανός υφυπουργός, παρά τις αντιρρήσεις κάποιων ειδικών.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Ναντίμ Ζαχάουι, υφυπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της Covid-19, είναι πιθανόν επιχειρήσεις και δομές όπως τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι κινηματογράφοι να αρνούνται την είσοδο σε πελάτες που δε θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μολονότι ο εμβολιασμός δε θα είναι υποχρεωτικός, ο κ. Ζαχάουι είπε ότι οι υπεύθυνοι κοινόχρηστων χώρων, όπως τα γήπεδα, θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να επιτρέπουν την είσοδο.

Όπως τόνισε, κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του εάν θα εμβολιαστεί, αλλά θα μεταδοθεί το ισχυρό μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι πολύτιμα για τους ίδιους, την οικογενειά τους, την κοινότητα και τη χώρα τους.

Οπως είναι γνωστό από αύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου αποκαθίσταται η λειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ. (σε άλλες πόλεις θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες) Οι κινηματογράφοι θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί ως τις 11 το βράδυ, ή έως ότου τελειώσει η βραδινή προβολή που δεν πρέπει να ξεκινά αργότερα από τις 10μμ.

Ήδη κάποιες αεροπορικές εταιρίες εξετάζουν την πιθανότητα να απαιτούν «διαβατήρια ανοσίας» πριν επιτρέψουν σε κάποιον επιβάτη να ταξιδέψει. Οι ιδέες αυτές πάντως βρίσκουν αντίθετους κάποιους ειδικούς περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζουν ανησυχίες περί αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Ζαχάουι είπε σε συνέντευξή του στο BBC ότι ενδεχομένως για τη σχετική πιστοποίηση να αρκεί ένας κωδικός (QR) σε φορητή συσκευή όπως το κινητό τηλέφωνο.

Με πληροφορίες από την Daily Mail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News