Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία: "Ας λέτε (Unesco) ότι θέλετε, τα γλυπτά μας ανήκουν"

Μ. Βρετανία: “Ας λέτε (Unesco) ότι θέλετε, τα γλυπτά μας ανήκουν”

|

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον λέει στα «ΝΕΑ» ότι η Βρετανία «διαφωνεί» και πως θα αμφισβητήσει την απόφαση-σταθμό της UNESCO για επιστροφή των έργων τέχνης που απέσπασε ο Ελγιν από τον Παρθενώνα.

Την πρόθεσή της να αγνοήσει την απόφαση – σταθμό της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να εμμείνει στη θέση της περί «ιδιοκτησίας» των Μαρμάρων και στην άρνηση να προσέλθει σε διάλογο, εξέφρασε η βρετανική κυβέρνηση. Σε αποκλειστική δήλωση προς «ΤΑ ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία «διαφωνεί» με την απόφαση της επιτροπής της UNESCO, την οποία μάλιστα σκοπεύει να αμφισβητήσει ενώπιον του ίδιου του οργανισμού του ΟΗΕ.

Ανταπόκριση από Λονδίνο: Γιάννης Ανδριτσόπουλος (εφημερίδα τα ΝΕΑ)

Στην ιστορική – για την Ελλάδα – απόφασή της, που ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP) χαρακτηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών «νόμιμο και δίκαιο» και καλεί τη Βρετανία «να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσέλθει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα». Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει πως «το ζήτημα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, η υποχρέωση επιστροφής των Γλυπτών βαραίνει ξεκάθαρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον πάγιο ισχυρισμό του Λονδίνου ότι το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει ως «νόμιμο ιδιοκτήτη» των Γλυπτών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Στη δήλωσή του στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση (η οποία, ασφαλώς, δεν είναι νομικά δεσμευτική). «Διαφωνούμε με την απόφαση της Επιτροπής, η οποία ελήφθη στα τελευταία λεπτά της Συνόδου», δήλωσε.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφύγει στον διεθνή οργανισμό, αμφισβητώντας την απόφαση. «Θα θέσουμε στην UNESCO το ζήτημα τόσο ως προς τα δεδομένα (σ.σ. που περιέχονται στην απόφαση) όσο και ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Λονδίνο είναι «έντονα ενοχλημένο» με την απόφαση της Επιτροπής, καθώς για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός αποδομεί το βρετανικό αφήγημα περί δήθεν μη αρμοδιότητας της κυβέρνησης.

Ερωτώμενος εάν η Βρετανία προτίθεται να επανεξετάσει τη στάση της, προσερχόμενη σε διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Μαρμάρων – όπως της ζητεί η UNESCO -, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή».

Και πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου». Πρόκειται για την απάντηση που δίνει παγίως το Λονδίνο, πετώντας το «μπαλάκι» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του αποκλείει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, μιλώντας μόνο για «δανεισμό».

Η εκπρόσωπος του Μουσείου είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι επίτροποι «έχουν τη νομική και ηθική ευθύνη να διαφυλάσσουν και να διατηρούν όλες τις συλλογές που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους», προσθέτοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας που αφηγείται το Μουσείο και ζωτικό στοιχείο της διασυνδεδεμένης παγκόσμιας συλλογής του». Τον Σεπτέμβριο του 2019, «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει επιστολή του βρετανού υπουργού Πολιτισμού στην οποία απέρριπτε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με αντικείμενο την επιστροφή των Μαρμάρων. Παράλληλα, η Βρετανία απορρίπτει το αίτημα να παραπεμφθεί το θέμα στον μηχανισμό διαμεσολάβησης της UNESCO.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη